onsdag 23 oktober 2013

Nyttja eller inte nyttja?

Ett av sommarens märkligaste kontrakt var faktiskt inte ett av mina egna utan ett som upprättades för 10 år sedan av en annan mäklare och som jag kom i kontakt med när jag tog in ett hus till försäljning. Som tur var ska väl tilläggas!

När mina norska säljare köpte fastigheten för 10 år sedan skrevs nedan följande klausul in i köpekontraktet;

Köparen ger säljaren fri dispositionsrätt till fastigheten i hennes livstid då köparen ej själv utnyttjar den. Dispositionsrätten är kostnadsfri.

Detta innebär alltså krasst att säljaren de facto sålde fastigheten men kunde ändå fortsatt nyttja den....

Frågeställningen vi naturligtvis hamnade inför var vad som händer med dispositionsrätten vid en försäljning? Faller den bort? Kvarstår den? Måste godkännande till försäljningen lämnas av dispositionsrättsinnehavaren? Går det ens att sälja huset om en ny köpare får en annan person på halsen som helt plötsligt kan dyka upp och hävda att hon har rätt att nyttja huset man precis köpt?

Det är, när man kommer i kontakt med sådana här juridiska bryderier, MER än guld värt att vi mäklare kan kontakta våra helt fantastiska jurister på huvudkontoret som alltid är snabba på att svara och som alltid rätar ut frågetecken till utropstecken. De borde få en guldstjärna varje dag.

Hur som helst så kom vi fram till att dispositionsrätten var en nyttjanderätt som fortfarande gäller.
Med andra ord kan nyttjanderättshavaren, dvs förra säljaren, fortfarande åberopa att hon ska nyttja fastigheten trots att fastigheten byter ägare. Dock är nyttjanderätten personlig och kan inte överlåtas till någon annan eller ärvas. 

En minst sagt märklig situation och inte kanske ett helt optimalt försäljningsläge...MEN ändå så bra att detta kom fram innan vi gick igång med en försäljning så att inte en ny köpare ställdes inför fullbordat faktum och på sätt och vis ovetandes behövde dela fastigheten med en tidigare säljare.  

I min roll som mäklare vid den här försäljningen var det alltså av yttersta vikt att jag så tydligt och korrekt informerade spekulanterna om att nyttjanderätten fanns och vad den innebar samt att den skulle falla bort när nuvarande nyttjanderättshavaren skulle gå ur tiden.
Och tro mig att det blev många och långa diskussioner om hur det kunde se ut så här, varför den andra mäklaren valt att formulera en sådan klausul, vad det skulle betyda etc ,etc, etc.


Fastigheten blev faktiskt såld till en köpeskilling som säljaren var väldigt nöjd med trots att det kändes ganska mörkt ett tag.
Den avgörande faktorn var nog att damen som hade dispositionsrätten var över 80 år, bodde på ett äldreboende och hade en god man som intygade till oroliga spekulanter att damen inte överhuvudtaget hade varken ork, lust eller möjlighet att nyttja en fastighet mer än 15 mil från hemstaden.

Så slutet gott, allting gott och jag blev mer än en erfarenhet rikare på kuppen!

1 kommentar:

  1. Hejsan! Jag studerar sista året på gymnasiet nu och jag har länge varit inne på att börja studera till fastighetsmäklare efter jag tagit studenten. Men jag har några frågor jag hoppas du kan svara på!
    1. Vilket universitet studerade du på? Jag har kollat på Ekonomprogrammet i Gävle, men undrar om du/ni gick på någon annan, vilken i så fall?
    2. Hur ser arbetsmarknaden ut för fastighetsmäklare? Är det lätt att få jobb efter sin utbildning?
    3. Arbetar ni endast med provision? I början känns det tungt då man knappt har några kontakter.. Men för er som nu jobbat ett tag, vad ligger eran lön på per månad/år?
    Tacksam för svar! :)

    SvaraRadera