söndag 30 september 2012

Veckan som gått..

Veckan som gått har bestått av mest plugg. Det har vart föreläsningar samt grupparbete på schemat.
I veckan kommer förhoppningsvis ett inlägg från en nybliven mäklare som nu vart igång i ca 4 månader. Har ni några frågor och tankar kring att vara ny i branschen!?

Ha en fin söndag! (veckans bästa dag om ni frågar mig ;)
/Elin

fredag 28 september 2012

"För den händige"

Citatet i rubriken har nog alla sett i en mäklarannons någon gång. En del försäljningar man får in betecknas som s.k. renoveringsobjekt och det behöver inte alls betyda att de är dåliga (även om de ibland kan vara just det också naturligtvis), utan kanske i vissa fall bara har haft ägare som inte haft lust/tid/råd att renovera, men ändå skött om bostaden väl.

Vad tycker då köparna om dessa hus/lägenheter? Jo, det beror naturligtvis på vem du frågar och på en skala hur mycket det är att göra innan det går att flytta in.

De enkla renoveringarna, de som de flesta klarar själv, möter inte så mycket motstånd. Ofta handlar det då om "kosmetiska" renoveringar, såsom färg, golv och tapeter. Dessa renoveringar anses heller inte vara särskilt kostsamma och dessutom ingår de ofta i det man tänkt göra ändå (för att sätta sin egen prägel s.a.s.)

Däremot de renoveringar som är lite större... Nu pratar vi dräneringar, tak- och fönsterbyten osv. Där möter vi ofta på lite patrull. Anledningen är dels att gemene man inte utför dessa själv utan ofta måste anlita hantverkare.

En annan anledning är ekonomin. Idag kan vi inte låna till renoveringar på samma sätt som vi kunnat innan. Eftersom vi har ett bolånetak på 85% av husets värde, så måste man först lägga en hel del kontant vid själva köpet. Sedan ska huset renoveras och den kostnaden får man till stor del ta av kontanta medel - medel som många inte har.

Effekterna av detta är, i viss utsträckning, att man väljer att köpa hus som är lite mer gjort på. Då betalar man sin kontantinsats på 10-15% och sedan tillkommer inget.

Ska man som säljare renovera innan försäljning då? Svaret är: Nja...

Det beror på vad som behöver göras. Det är sällan som dränering och fönsterbyte lönar sig i ett så kort tidsperspektiv (i förhållande till kostnaden), men enklare renoveringar för att höja helhetsintrycket lönar sig oftast.

Nedan följer lite tips från mäklarpanelen (som består av Fastighetsbyråns 900 mäklare på alla orter).

  • Kök och badrum är generellt mest lönsamt att renovera – men det lönar sig inte alltid. För billiga bostäder, eller bostäder med stort renoveringsbehov i övrigt, kan det vara svårt att få igen pengarna. Det gäller även större home styling.
  • Kök kan oftast ges en rejäl ansiktslyftning med enkla medel. Lämna t ex in köksluckorna på lackering och byt ut den gamla bänkskivan.
  • Möblera och styla omöblerade bostäder. Tomma, ekande hem säljer dåligt.
  • Har du en vanlig bostad och många liknade objekt på marknaden - styla för att sticka ut!
  • Första intrycket är viktigt! Se till att alla ytskikt både inne och ute är fräscha.
  • Måla vitt. Överallt. Speciellt gammal träpanel.
  • Städa och rensa! Satsa på ett luftigt och rent intryck.


  • Bilden har jag lånat från Anticimex.com


    onsdag 26 september 2012

    Göra slut...?

    Hur bryter man upp från ett förhållande på enklast sätt?

    Jag tror faktiskt inte att det finns några enkla sätt, utan min åsikt är att plåster ska ryckas ganska snabbt. Jag sitter här och drar mig för samtalet bara...

    Innan min man blir orolig, så kanske jag ska berätta att det är ett arbetsförhållande jag vill avsluta, närmare bestämt ett uppdragsavtal jag funderar på att säga upp.. Att en uppdragsgivare säger upp ett uppdrag är idag inte helt unikt. Lite ovanligare åt andra hållet kanske...

    En försäljning kan ta lång tid emellanåt, men så länge det funkar och man har en bra relation med sin uppdragsgivare så är det ju bara att köra på... Tills den dan då man inser att något måste ändras om huset ska bli sålt.

    I det aktuella fallet så har försäljningen helt gått i stå och jag känner att det bästa för min kund vore att jag kliver åt sidan. Det är alltid tuffare när jag inser detta innan kunden gör det... Dessutom har vi en bra relation, men det kan ju kanske underlätta i samtalet..

    Även jobbiga samtal är en del av mäklarens vardag...

    För övrigt har jag haft det ganska bra. Jag har skrivit några avtal och sålt av lite av mina innestående hus och det är ju alltid trevligt. En försäljning höll på att gå åt skogen, men det verkar ha ordnat sig nu... Med hjärtat i halsgropen jobbar man vidare.. :-)

    Väderprognosen spår regn och regn och regn. Så nu får man hitta andra saker att fokusera på än vädret, för det blir ingen människa glad av. Inte idag i alla fall...

    Hoppas att ni andra har det riktigt bra därute!

    fredag 21 september 2012

    Grupparbete

    Kursen Grundläggande marknadsföring och professionell försäljning för fastighetsmäklare skiljer sig lite från de övriga kurserna i vår utbildning. Kursen examineras nämligen genom att göra ett enskilt arbete samt ett grupparbete (för betyg Godkänt). Vill man uppnå betyg Väl godkänd krävs även en tentamen. 

    Min dag har spenderats med att starta upp grupparbetet. Målet med detta arbete är att utveckla de färdigheter som är viktiga att ha med sig under försäljningsprocessen. Arbetet utgår från en situation då en fastighetsmäklare förbereder och genomför ett säljsamtal. Arbetet avslutas sedan med planering av "uppföljning" av insatsen. 
    Jag är glad att jag gjort så mycket praktik som jag gjort då detta underlättar oerhört i en uppgift som denna!

    Nu tar jag helg, må bäst!

    /Elin 

    torsdag 20 september 2012

    Min mäklarvecka (V38)

    Hej.

    Här kommer ett schema över min vecka:

    Måndag
    - Skylta på banken
    - Återkoppla värderingar
    - Kundmöte
    - Skicka offerter

    Tisdag
    - Kundmöte
    - Beställa fotograferingar
    - Boka in nya kundmöten
    - Återkoppla värderingar
    - Träna på gymmet

    Onsdag
    - Ringa "Föreningskoll" (uppdatera föreningsinformationen till beskrivningen)
    - Återkoppla till gamla kunder
    - Lunchvisning
    - Administration

    Torsdag
    - Kundmöte
    - Skicka avtal m.m till nya kunder
    - Lunchvisning
    - Återkoppla förra veckans kundmöten

    Fredag
    - Morgonmöte
    - Kundmöte
    - Tillträde
    - Middag hos vänner :)

    Lördag
    - Träna
    - Middag hos vänner

    Söndag
    - Visning i Linné
    - Visning i Vasastaden

    Hälsningar
    Henrik

    onsdag 19 september 2012

    Veckans schema...

    Läste i ett inlägg att ni vill ha mer detaljer. Jag lovar att hädanefter försöka ge er mer "vardag".

    Förra veckan bloggade jag inte ett enda inlägg. Arbetsbördan liknade nån sorts "hell week" och jag hann bara jobba, äta och sova. Vad jag gjorde? Jo, jag hade tre visningar, med lika många andravisningar. Varje visning har följts upp av telefonsamtal till samtliga spekulanter. Jag var på 5 intagsförsök á ca 2 timmar plus resa. Uppföljning av intagsförsöken sker i denna och nästa vecka.

    Utöver detta föreberdde och skrev jag ett avtal, hade ett tillträde samt förhandlade ihop inte mindre än tre fastighetsaffärer... Det blev en sen fredag på jobbet och barnen trodde aldrig att jag skulle komma hem...

    Denna veckan började i samma anda.

    Måndag: Träna. Intag. Lunch. Intag. Visning. Visning. Sen var plötsligt klockan mycket.....

    Tisdag: Möte. Bankvärdering. Lunch. Kontor (= samtal, uppföljningar och förhandlingar). Sedan fotbollsträning med laget jag är ledare för och därefter innebandy. Var hemma vid 22....

    Onsdag: En lugnare dag. Träna. Kontorsarbete (= förbereda avtal till torsdag och fredag samt förhandling i två andra affärer).

    Torsdag: Intag. Lunch. Kontor (= sitta ned med bankvärderingarna och dels bolla med en kollega, samt administrera och skriva ut dem, uppföljning av tidigare intag) Kontrakt. (Egentligen är det fotbollsträning idag med, men den får de andra ledarna ta...)

    Fredag: Kontrakt (får skippa träningen idag...). Möte. På eftermiddagen ska jag åka och eventuellt hämta en bil...

    För ni som har läst mina tidigare inlägg minns kanske bilden på en vit, intryckt motorhuv... Det visade sig att bilen skulle bli så dyr att laga, att försäkringsbolaget bestämde sig för att lösa in den istället.. Jag har nu spetsat in mig på en likadan, fast svart. Det är färgen för oss som gillar att tvätta bilen... ;-)

    Den bilen bor för tillfället inte nästgårds direkt, så jag har avsatt hela eftermiddagen till detta. Skönt med ett fritt arbete!

    Idag är en helt OK lillördag i övrigt. Solen skiner, kollegan fyller år (så vi har förhoppningar på eftermiddagsfikat) och idag är det dessutom sushidag, som alltid på onsdagar!

    Hoppas att ni också har det bra!


      En fin dag för en tur med bilen.... Inte tagen idag, dock...

    tisdag 18 september 2012

    Nyhet! Presentationsfilm om våra bostäder

    Nu har vi på Fastighetsbyrån i Göteborg Centrum äran att presentera presentationsfilmer om våra bostäder, t ex denna:

    http://extcom.esoft.dk/extern/linkservice/fb/iframe_contents.php?companyid=2645&caseno=5404_13140&page=film
     

    Ni kan även gå in via annonsens adress och klicka er fram till filmen: http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?type=search&pageRefId=37&ObjektID=915286

    (Göteborgsområdet är testkontor i "pilotprojektet").

    Hälsningar
    Henrik

    måndag 17 september 2012

    Fullspäckad vecka!

    Beger mig strax mot Borås och några timmars föreläsning i Skatterätt
    Denna veckan har vi föreläsningar måndag-torsdag. 
    Jämfört med utbildningens första år så kommer vi nu att ha mer föreläsningar framöver än vad vi hade då. Då hade vi oftast två föreläsningar/vecka. 

    Ha en fin dag!

    /Elin

    fredag 14 september 2012

    Säljs allt överallt?!

    I morgon är det visningsdags igen. Jag ska vara med och visa några nybyggda bostadsrätter i Lysekil. Det ska bli roligt, toppfräscha lägenheter i centrala Lysekil som dessutom har havsutsikt!

    Jag har fått frågan många gånger om det finns bostadsrätter här ute på kusten, som för många enbart förknippas med fritidshus och villor. Svaret är ja! Givetvis så är majoriteten villor och fritidshus men det förekommer även bostadsrätter i en mindre utsträckning! 
    Så, som mäklare på marknader som dessa får man mäkla både bostadsrätter och villor/fritidshus vilket jag tycker är en bra kombo!

    Nu håller vi tummarna för att lördagen bjuder på en solig höstdag,
    Ha en fin helg allesammans!

      Kungsgatan 53 i Lysekil

    /Elin

    tisdag 11 september 2012

    Bloggönskemål?

    Hej alla läsare.

    Vad skulle ni tycka var intressant att vi bloggare här på Fastighetsbyrån bloggade om här i höst? Kommentera gärna detta nedan så får vi lite hjälp och inblick om vad ni vill läsa om i höst.

    Ha det gott så länge.

    Hälsningar
    Henrik

    torsdag 6 september 2012

    Hur säljer man sig själv på bästa sätt?!

    Idag drog andra kursen för terminen igång. Vi kommer nu att läsa Skatterätt parallellt med kursen Grundläggande marknadsföring och professionell försäljning för fastighetsmäklare. Det blir en intressant kurs, det är ju trots allt att sälja in sig själv hos andra människor man ska göra i framtiden!

    Hur tycker ni att en mäklare ska marknadsföra sig själv och den byrå man jobbar på för att fånga just dig? Eller vad fastnade ni för den gång ni valde mäklare?





    Må gott!
    /Elin 

    tisdag 4 september 2012

    Nu är det dags igen!

    Idag sparkar vi igång höstterminen igen. På schemat står en heldag med Skatterätt. Ska bli intressant att se vad kursen har att erbjuda, ryktet säger att den är rätt tung! Har någon av er läst kursen?!  

    Ha en fin dag!
    /Elin