söndag 29 april 2012

Lyckad kväll!

Fredagen bjöd på ett mycket trevligt och lyckat event för oss studenter.
På plats var Fastighetsbyråns rekryterare Ulf och Linda samt ett gäng franchisetagare. Föreläste gjorde Tony Dommartine som är regionchef på Fastighetsbyrån. (Han föreläste ju även för oss ambassadörer när vi var i Stockholm.) Tänkte berätta mer om hans föreläsning i ett senare inlägg. Tony är riktigt duktig och har mycket intressant att föreläsa om. Får ni chansen att gå och lyssna på honom, ta den!

Det bjöds även på god mat, dryck och härligt mingel. 

Man blir så taggad och inspirerad av alla mäklare/ medarbetare. Helst av allt vill man börja jobba med en gång :)

Lägger upp lite bilder från kvällen under veckan.

Trevlig Valborg på er!
/Elin

fredag 27 april 2012

Trevligheter!

Nu beger jag mig mot Scandic opalen för trevligheter med Fastighetsbyrån!
Ha en fin fredag allesammans.

/Elin

torsdag 26 april 2012

Våren?

Har precis avverkat en timmes powerwalk i ett grått/regnigt Göteborg. Vart har våren tagit vägen?
Idag blir det pluggdag hemma hos en tjej i klassen.

Imorgon får Göteborg finbesök. Rekryterarna från Fastighetsbyrån som ska hålla i eventet för oss studenter!
/Elin

måndag 23 april 2012

Styrelse..

Bostadsrättsföreningen som jag bor i söker nu nya styrelsemedlemmar. Jag funderar själv på att visa intresse att vara med.  Jag tror att det kan vara en bra erfarenhet att själv ha varit med i en bostadsrättsförenings styrelse när man väl ska jobba som mäklare. Har ni läsare någon erfarenhet av detta? Positivt? Negativt?

Jag vet att en del tycker att man bara får ta i massa problem, samtidigt som andra tycker det är jättebra för man kan ju faktiskt vara med och påverka på ett helt annat sätt. Kom gärna med tips och råd!



Ha en fin dag
/Elin

torsdag 19 april 2012

Vinnare?

Elin var ju lyckosam i förra veckan och vann en bok i Hemnets tävling. Grattis!

Nu är även Fastighetsbyråns tävling "Gissa slutpriset" avslutad. Nyfiken på vad slutpriset blev för lägenheten i fråga? Kika då in här!

Själv sitter jag och biter på naglarna för att idag eller i morgon få reda på om jag blev en "vinnare" och klarade tentan i nationalekonomi och värdering....

onsdag 18 april 2012

Siffror högt och lågt..

Hela dagen har spenderats i skolan och kursen Lönsamhetsanalys & finansiering har stått på schemat.
Förmiddagen bjöd på föreläsning och under eftermiddagen jobbade vi med en uppgift i excel.
Det var några intensiva timmar framför datorn, men nu är vi grymma på excel :)


Go´ kväll!

/Elin

måndag 16 april 2012

Dags att orientera sig....

Då var det slut på påsklovet, egentligen redan igår faktiskt. Jag hade först en härlig vecka i fjällen, där det faktiskt gick bra att åka skidor fortfarande! Man måste bara åka tillräckligt långt, tydligen... :-)

Igår var jag tillbaka i vardagen, eftersom inte mindre än tre visningar var inbokade. Efter den tredje åkte jag direkt till fotbollsträningen (jag tränar ju ett fotbollslag också vet ni). Sen var jag rätt så trött...

Morgonen började med en halvmil i joggingspåret, mer än så gick inte idag. Det var sega ben, jag skyller på skidåkningen...

Resten av den här måndagen har jag tillbringat med att orientera mig på kontoret. I kväll är det dags för ny visning. Det tar en stund att uppdatera sig på allt.... Det känns i alla fall gott att vara tillbaka i vardagen igen!

Reminder

Ville bara påminna alla elever som läser fastighetsmäklarutbildningen i Trollhättan, Borås och Halmstad att anmäla er till Fastighetsbyråns event den 27/4 på Scandic Opalen i Göteborg.

Skynda er in här för att få en plats!

Ha en fin dag allihopa.
/Elin

lördag 14 april 2012

Jag vann!

Yeaay, jag vann ett exemplar av boken Hög på hus i tävlingen på Hemnet som Åsa tipsade om härom dagen.
Den skall läsas med nöje!
Var det någon mer som hade turen med sig?

Tävlingen gick ut på att man skulle skicka in en länk på sitt drömhus. Mitt drömhus ser ut såhär, tycker att läget är helt unikt!

Se trailern för boken Hög på hus ---> här

fredag 13 april 2012

13

Fredagen den trettonde. Oavsett om man tror på skrock eller inte så visst hajar man till när man hör kombon fredag och 13. Är du skrockfull?

Dagen till ära befinner jag mig i Malmö där jag nu påbörjat sista kursen i min mäklarutbildning.
Det är fastighetsförmedlingsprocessen som står i fokus till 100% och vi ska tillsammans med föreläsare från vår framtida tillsynsmyndighet FMN (Fastighetsmäklarnämnden), FRN (Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd), Mäklarsamfundet och diverse advokater och jurister förkovra oss i alla tänkbara scenarion som vi kan tänkas hamna i framöver i vår mäklarkarriär.

Problemlösning med Folke Grauers, som är professor i handelsrätt och tillika ordförande i FRN är en stor del av kursen. Med tanke på att han varit med och tagit beslut i fler än 2500 ärenden under sina 20 år på ordförandeposten i FRN plus att han dessutom har skrivit en hel del litteratur inom ämnet så är vi i goda händer.
Mycket intressant, rätt klurigt och det är uppenbart att man måste hålla tungan rätt i mun och tänka efter både en och två gånger för att undvika alla fallgropar som finns.

Våra fredagar i skolbänken, oavsett om de infaller den 13:e eller inte, är från åtta till morgonen till åtta på kvällen så vi är kvar här ett par timmar till. Hoppas ni får en fortsatt trevlig fredag!

/ Åsa

Learning in progress....

onsdag 11 april 2012

Hög på hus

Appråpå boktips så dök det upp ytterligare ett sådant från Hemnet i min facebookfeed.

De tipsar om Alexander Noréns bok, Hög på hus som utlovar att svara på frågor som rör utgångspris, auktionsteori, objektsvärdering, hur man köper billigt och säljer dyrt, om jakten på det perfekta boendet och hur det kommer sig att bostadskarriären har blivit viktigare än yrkeskarriären.

Om du har turen med dig kan du tävla om ett ex här eller klicka hem ett ex här.

tisdag 10 april 2012

Uppskattning...

Det bästa med detta yrket känner jag är att få möjligheten att kunna hjälpa människor att sälja, köpa, leta, deklarera, möblera, komma med tips och idéer m.m. ja listan kan göras lång...

Extra roligt är det då när man får uppskattning av sina kunder för det man gör, så när det kom en bukett tulpaner på skärtorsdag morgon till kontoret kan man inte göra annat än glädjas åt att man faktiskt gör skillnad.

/Henrik

Boktips!

Den här boken stod på min önskelista när jag fyllde år nyligen och även om jag långt ifrån har hunnit med att läsa hela så kan jag varmt rekommendera den till alla som har ett husintresse.


Boken visar tidstypiska och karakteristiska byggnadsdetaljer decennium för decennium, från 1890-talet fram till nutid. Det är intressant att följa hur stilidealen har varierat under olika tidsperioder och man kan i boken följa hur bla arkitektur, planlösningar och inredningar har förändrats över tiden. Varje villa i boken har sin egen historia och sin egen förutsättning.
Boken kan också rekommenderas till den som vill renovera sitt hus med tidstypiska snickerier då det även finns en ritningsdel med olika byggnadsdetaljer som golvsocklar, fönsterfoder och taklister.


/Åsa

Underbara långhelg!

Hela påskhelgen har spenderats med vänner och familj i Hunnebostrand! Kul när alla är samlade, vilket endast händer när det är stora helger eller på sommaren. Det är alltid lika trevligt att "catcha up" med alla gamla barndomsvänner som numer befinner sig lite här och var.

Det märks också att försäljningen av fritidshus sätter fart ute på kusten såhär års. Mäklarbyråerna hade fullt med visningar under helgen.
Var några av er läsare och kollade på just ert drömhus under påskledigheten?



/Elin

lördag 7 april 2012

Glad Påsk!

Glad Påsk allihopa!


//Elin

Bra hjälpmedel

Självklart Linda kan jag berätta lite mer om "appen" som jag nämnde i tidigare inlägg.

Ett av många hjälpmedel som underlättar arbetet som
fastighetsmäklare är den relativt nya ”appen” i mobilen som kommer från vårt mäklarsystem. Eftersom man i detta yrke ständigt flänger och far och inte alltid har tillgång till sin dator som är på kontoret har mobilen i stort sett blivit oumbärlig.

Fördelarna med appen är många, med denna kan man bl a:
- Få tag på telefonnummer till spekulanter, köpare och säljare.
- Se sina kommande inplanerade visningar.
- Sköta budgivningar och lägga in bud.
- Få juridisk hjälp i form av ”Paragrafnytt”.
- Se aktuella räntor hos Sveriges alla banker.
- ”Nyckelfakta” – de allra viktigaste skatteberäkningarna och villkoren för olika avdrag samt fastighetsavgifter m.m.

För er kollegor som ännu ej testat denna app kan jag med varm hand rekommendera denna – det underlättar arbetet avsevärt.

Ha nu en fortsatt Glad Påsk!

Hälsningar från ett soligt men kyligt Göteborg!

/Henrik

torsdag 5 april 2012

Ny på bloggen...

Hej alla på mäklarvardag.se!

Ja nu har bloggen fått mig som sitt senaste ”tillskott” – som första kille (känner absolut ingen press) =).

Detta ska bli mycket spännande och intressant. Skillnaderna mellan storstad och mindre städer är säkert många. Jag hoppas att jag med hjälp av mina bloggkollegor ska lära mig en hel del men även att jag själv ska kunna bidra med lite tips och idéer.

Min mäklarvardag denna veckan har bestått av några budgivningar, kundmöten och några kontrakt. I skrivande stund har jag precis avslutat en budgivning tack vare en ”app” som jag numera aldrig kommer att kunna vara utan. Tänk vad tekniken går framåt!

Till sist vill jag passa på att önska Linda, Åsa, Elin, mina kollegor och alla bloggläsare en riktigt Glad Påsk!

Hälsningar
Henrik

Glad påsk!

Bilden har jag lånat från vykort.com



Nu är veckan till ända och ledighet stundar! Nästa vecka kommer dessutom denna glada mäklare ta påsklov, så nu blir det en veckas paus på inläggen....

Jag är dock glad att jag har mina "gamla" och nya bloggkollegor, som håller ställningarna här på webben. Det ska bli både intressant och roligt att läsa vad som händer i Göteborgs vardag i Henriks första inlägg - och givetvis att fortsätta läsa Elins intressanta inlägg och studentens vardag!

En riktigt glad påsk önskar jag er alla!

onsdag 4 april 2012

Pssst..

...har ni sett att det dykt upp ännu ett ansikte här till höger? Vi har fått tillskott i bloggfamiljen i form av Henrik som jobbar som mäklare i Göteborg Centrum.

Jag tror det kommer bli minst lika spännande för er som för oss att höra mer från Henriks mäklarvardag.

Varmt välkommen Henrik!

Värdet och priset


En av de mest centrala delarna i en fastighetsmäklares jobb är att bedöma marknadsvärdet på hus, lägenheter, fritidshus och tomter. Marknadsvärde kan man förenklat uttrycka är det mest sannolika värdet vid en försäljning vid en viss tidpunkt på en fri marknad. Det är egentligen en prognos om en framtida händelse.

Det finns en rad olika verktyg som kan vara behjälpliga vid bedömningen av ett marknadsvärde. Det är prisstatistik från tidigare försäljningar, nyckeltal såsom kr/kvm och k/t som är köpeskillingen/taxeringsvärdet, standardpoäng och den allmänna trenden på marknaden. Naturligtvis är skick och läge centrala parametrar och därför kan man egentligen inte göra en ordentlig uppskattning om marknadsvärdet förrän man sett det verkliga objektet. Därför är relevansen i sk skrivbordsvärderingar eller sådana som görs via nätet tveksamma.

En fastighets pris däremot är, till skillnad från marknadsvärdet inte en prognos, utan istället resultatet av en faktisk händelse. 
I sådan situation kommer ett antal mer eller mindre slumpmässigt bestämda förhållanden att spela in och därför kan man ibland se en differens mellan bedömt marknadsvärde och pris. Det kan exempelvis vara två familjer som har bestämt sig att de ska ha huset i fråga, kosta vad det kosta vill, och då kan slutpriset bli betydligt högre än vad mäklarens bedömning var på förhand. Slutpriset kan naturligtvis också hamna under bedömt marknadsvärde om exempelvis utbudet för tillfället är stort och köparna färre.

Nu kan du testa din fingertoppskänsla när det gäller priset och vara med och tävla i Fastighetsbyråns tävling "Gissa slutpriset" (mer information om tävlingen och fler bilder hittar du via länken). I vinstpotten ligger presentkort från Ikea.

Lycka till!!

/Åsa
------------------------------------------------------------------------------
Basfakta
  • Adress: Kocksgatan, 3 tr, Södermalm, Stockholm.
  • 3 rum + Kök, 78 kvm på våning 3, ingen hiss
  • Byggår: 1918
  • Avgift: 3 849 kr/mån inkl varmvatten, exklusive värme 
  • Sålt datum: 2012-01-16




tisdag 3 april 2012

Kick off!

I December var vi ambassadörer uppbjudna till Fastighetsbyråns huvudkontor i Stockholm för en otroligt trevlig och lyckad kick off! Vi träffades på huvudkontoret för en gemensam lunch, därefter följde föreläsning av Fastighetsbyråns medarbetare Tony Dommartine. Han föreläste om marknaden i stort, men framförallt om försäljning och budget. Efter det presenterade rekryteringsavdelningen för oss vad våra ambassadörsroller kommer att innebära (eftersom 8 av 9 var nya ambassadörer för i år) samt hur det kan utvecklas ute på skolorna.

När de var klara körde vi lite workshop i små grupper där vi diskuterade och brainstormade om hur vi kan hjälpa Fastighetsbyrån samt jämförde hur de var på de andras skolor respektive där man själv studerar. Efter en givande och intressant dag blev vi sedan upphämtade för en kanonmiddag på restaurag Grodan. En mycket lyckad dag och kväll för oss alla! Tack Fastighetsbyrån för er givmildhet!

Det var roligt att få träffa de andra ambassadörerna och höra hur utbildningen och upplägg är på andra högskolor runt om i landet, vissa skolor har ju en tvåårig utbildning och några har en treårig. 
Jag tror att det är en bra idé att jobba med ambassadörer ute på skolorna då vi är så nära eleverna och det är ju just dem Fastighetsbyrån vill komma i kontakt. De vill ju såklart kunna rekrytera dom som passar bäst in hos just dem.

//Elin

April?

Har ni sett några orangea mäklare på stan ännu? Snygga kostymer, förvisso, men det kan nog dröja lite till...

Jag antar att det inte undgick någon att det var första april i söndags heller... :O

Nu är aprilmånaden redan gammal och dessutom välbekant, i alla fall vad avser vädret. Aprilväder kan ju, som ni vet, växla mellan högsommar och snöstorm.. Inte lätt att planera fotograferingar då!

Igår vaknade jag och fick lite ont i magen när jag insåg att marken var täckt av tre centimeter snö och jag hade två fritidshus som skulle fotas... Inte så kul, men jag hoppas att snön försvann innan det var dags... Har inte sett bilderna än, så det ska bli spännande!

söndag 1 april 2012

Enhetligt!


I den nya tidens anda, har vi nu på Fastighetsbyrån tagit fram en kollektion häftiga uniformer till oss som arbetar här!

Äntligen slipper man stå på morgonen och rota i garderoben eftersom man ju "Aldrig har något att ta på sig".....

Premiär på dagens visningar, i hela landet!

Läs mer här!