torsdag 30 juni 2011

Ooops!

Att ingen dag är den andra lik är ju något som ni brukar läsa ganska ofta här på bloggen och på sätt och vis hoppas jag faktiskt att dagens händelse inte kommer att upprepa sig igen. Någonsin!

Var på fotouppdrag i en liten bohuslänsk pärla för att ta lite mer omgivningsbilder till ett hus som ska ut till försäljning.
Jag klättrade omkring på klipporna likt en stenget för att hitta de bästa vinklarna och den bästa utsikten. Men i min jakt på den perfekta vyn så snubblade jag istället över en naken man som låg och solade i en klippskreva i godan ro. Jag vet faktiskt inte vem som blev mest generad, jag eller han :-).

Och nej, något bildbevis får ni INTE men lite några bilder från fina Skalhamn bjussar jag dock gärna på.

onsdag 29 juni 2011

Förhandla för andra....

Sitter i en förhandling mellan ett par parter och en tanke som slog mig är hur mycket enklare det är att förhandla åt någon annan, än om man själv sitter som "part i målet"....

Givetvis ska det ju kanske också vara så, eftersom man som utomstående inte är känslomässigt involverad och därför kanske kan hålla lite distans... Men man får ju i alla fall inte vara rädd för att förhandla om man ska jobba som mäklare. Det är nämligen något vi gör precis hela tiden!

Vi förhandlar om utgångspris och arvode och kanske en del annat, redan innan vi ens fått in uppdraget. När man har hittat en tänkbar köpare så börjar förhandlingarna igen... Men jag tror att det är något som förr eller senare faller inom ramen för den komfortabla zonen, man vänjer sig helt enkelt och hinner kanske med tiden också bli ganska duktig..

tisdag 28 juni 2011

Lugnt inför semestern....

...kunde man ju önskat, men istället är det full fart (som vanligt) ända in i kaklet... Denna veckan skiver jag ett kontrakt, har två visningar (som kollegan får slutföra), slutförhandlar en affär samt förbereder de försäljningar som ska ut i augusti...

Fullt upp alltså! Men vem kan klaga, när solen skiner från en klarblå himmel, semestern närmar sig med stormsteg, barnen har sommarlov och allt bara flyter....

torsdag 23 juni 2011

Glad midsommar!

Passar på att önska en riktigt glad midsommar från västkusten också men till skillnad från i Stockholm så skiner här solen från en blå himmel.
Imorgon verkar det dock som om regntunga skyar kommer att dominera och jag passar därför på att fly till östkusten och firar min midsommar på en strandtomt till Mälaren.

Trevlig helg!

Nu blir det midsommarhelg, säger kalendern - inte vädret. Men likväl blir det i alla fall en extra dags ledighet och lite umgänge med goda vänner.

Vill bara passa på att önska alla läsare och bloggare en riktigt glad midsommar!
Dessa delikata jordgubbar har jag ätit upp....=)

Glad midsommar!

Önskar alla en Glad Midsommar! I innerstan har vi klassiskt svenskt midsommarväder: ÖSREGN! Tur att vår fina chef bjuder på lite sol i form av en mysig lunch iaf!

Passar också på att meddela att jag drar till solen i två veckor och kommer därför lysa med min frånvaro!


Trevlig midsommarhelg!//Linda E

Dränering? Jo man tackar!

Man säger ju att teknisk livslängd på en dränering är ca 20-25 år, dvs det är såpass lång tid man, under normala omständigheter, ska kunna förvänta sig att den fungerar.

När vi var i Rom häromsistens lärde vi oss av vår guide Solveig, att Forum Romanum byggdes på sumpmark och var tvunget att dräneras först och att den dräneringen faktiskt har hållt sedan dess. Detta var för 2 500 år sedan.... Det ni!!

Man kanske skulle anlita en gammal romare nästa gång det är dags att dränera om huset.... =)

onsdag 22 juni 2011

Städdag med middag

Det börjar närma sig semestertider för oss här i Vasastan. Vi går omlott så att vi har kontoret bemannat hela sommaren. Givetvis går tempot ner en hel del men en och annan lyckosam försäljning kan man få till.

Idag har vi först utvecklingssamtal med vår kontorschef där vi pratar om vår plan för 1, 3 och 5 år framåt. Spännande! Fastighetsbyrån är ju störst i Sverige så utvecklingsmöjligheter finns om man vill och har ambitioner:-) Efter detta har vi gemensam städdag. Låter ju inte alltför kul men om alla hjälps åt så går det ju snabbt. Man samlar på sig en hel del papper under säsongen och vissa av oss är ju rörigare än andra och då är det bra med ett gemensamt ryck.

Såhär ser exempelvis mitt skrivbord ut för det mesta:

Medan en av mina kollegor föredrar att ha såhär på sitt skrivbord:

Det sköna är att vi får ha det hur vi vill (inom rimliga gränser). Det är viktigt att man hittar ett sätt som funkar för en själv och i mitt fall är det lättare att hitta igen något om det finns någonstans på mitt skrivbord....Efter att vi är klara med städningen blir det gemensam middag på något trevligt ställe! Inte så tokigt!

//Linda E

tisdag 21 juni 2011

Mingel

Ni har väl inte missat att Fastighetsbyrån även finns på facebook?

Om man "gillar" sidan "Att jobba på Fastighetsbyrån" så fick man nyligen ta del av en inbjudan till en eftermiddag och kväll för framtidens mäklare som anordnas på Fastighetsbyråns huvudkontor i Stockholm framåt höstkanten. Det utlovas kunskap, skratt, mat och dryck samt mingel så länge man orkar.

Låter det intressant?
Klicka då in och gilla oss och anmäl dig till kvällen omedelbums då det endast finns ett begränsat antal platser (Denna inbjudan är exklusiv för dig som är mäklarstuderande).

Nu kör vi!

Efter nio månader inom Fastighetsbyrån blev jag tillfrågad från HK att börja blogga! Fantastiskt kul tycker jag eftersom jag gillar att uttrycka mig för alla som vill (och ibland inte vill) höra på.

Jag jobbar i Stockholms innerstad och här har alla stadsdelar sitt eget "distrikt" - jag finns i Vasastan. Här finns en mäklarbyrå i varje gatukorsning så konkurrensen är stenhård och det gillar jag, för det mesta.. Varje möte är en stenhård tävling och det är alltid lika glädjande att få signerat uppdrag framför andra mäklare, ibland så många som sju andra. Givetvis blir jag lika sur de gånger kunden väljer någon annan. Men som min kära kollega Filip brukar säga ett nej är ett steg närmare ett JA.

I alla fall, det ska bli kul att få dela med sig av hur jag har det här i Vasastan!

Nu kör vi!
//Linda E

Fastighetsbyrån + Myrorna = Sant

I ett ytterligare steg mot att kunna erbjuda den bästa servicen hela vägen kring ditt boende har Fastighetsbyrån, inom sitt AlltHemma-koncept, sedan någon månad tillbaka inlett ett samarbete med Myrorna.

När man flyttar är det ju inte alltid man vill ta med sig hela bohaget. Myrorna finns på 20 orter och samlar in användbara kläder, möbler och andra prylar från nästan hela landet. På de allra flesta orter kan du beställa gratis hämtning av sakerna. Om du bor i Göteborg, Karlstad, Örebro, Umeå och Skellefteå kan du även kontakta Myrornas butik för att få låna en släpvagn.

Bara för att man själv kanske tröttnat på kaffekopparna eller inte längre passar i de där byxorna så betyder det inte att ingen annan kanske vill ha dem. Det bästa man kan göra för miljön är att se till att saker kan användas så många gånger som möjligt.

Någon som är duktig på återanvändning är Underbara Clara som sitter med i juryn i tävlingen Sveriges charmigaste hem. Vill du få några tips och idéer när det gäller just hur gamla prylar kan få liv på nytt så kika in hemma hos Clara.

måndag 20 juni 2011

Snyggaste fasadsiffran

På ett av mina fotouppdrag så fick jag syn på ett grannhus med en lite annorlunda "fasadsiffra" som fångade mitt öga och som jag gärna hade sett på min egen adress. Tyvärr blir nog 42 lite långt att skriva med bokstäver ;-).

Vill du synas i kvarteret mer än någon annan eller letar du kanske efter en annorlunda inflyttningspresent? Mer information hittar du på hos Inreda.com.

Bilder lånade från inreda.com

Köp 1 villa, eller 21.....

....för samma pris! Visst låter det lockande?

Det är i alla fall möjligt i teorin, när Fastighetsbyråns mäklare gör en bedömning över vad en genomsnittsvilla på den egna orten är värd.

Årets undersökning visade att en Sverigevilla i Djursholm kostar 7,7 miljoner kronor. För samma pengar kan man köpa 21 st motsvarande villor i Älgarås....

Så mycket skiljer det sig alltså åt, beroende på var i landet man bor. Intressant, eller hur?

fredag 17 juni 2011

Hallelulja!

Trots att regnet fullkomligt öser ner den här fredagen så är det ändå en BRA fredag!

Vi har fått avslut på ett par hus och lägenhetsaffärer, haft ett par bra tillträden och sist men inte minst så fick jag idag sista beskedet på tentorna som vi skrev i slutet av maj och det känns underbart att vara både godkänd och lite mer än godkänd!! Kanske läge att korka upp champagnen och fira in "sommarlovet" lite extra ikväll?

Igår landade också bokpaketet inför hösten då det vankas skatterätt, psykologi och/eller ekonomistyrning/service management. Men först ska jag bara förkovra mig i vanlig hederlig skönlitteratur :-).

Trevlig helg!

Ps. Ni glömmer inte att vara med och tävla eller tipsa era bekanta om Sveriges charmigaste hem?
Om man
inte vill tävla själv så är det ju ganska kul att kolla in hur andra har det och kanske bli lite inspirerad.

torsdag 16 juni 2011

Bekant

Appråpå papper satt jag och bläddrade lite i senaste numret av branschtidningen MäklarVärlden när jag plötsligt fick syn på ett bekant ansikte och ett bekant ämne, nämligen en artikel om Isabella och bloggen Mäklarvardag. Hon hintade ju lite om en tidningsintervju i januari och är detta månne resultatet?

Nu är ju tyvärr inte Isabella längre aktiv som bloggare här men en fågel kvittrade i mitt öra imorse att Linda och jag snart får förstärkning i form av nya blogg-kollegor. Ska bli spännande att ta del av mäklarvardagen på fler ställen i Sverige!

Det papperslösa samhället....

Jag undrar när det kommer... Ni vet, det papperslösa samhället vi skulle få tillsammans med datorns och Internets stora genombrott under 90-talet....

Nä, det papperslösa gäller inte oss mäklare, eftersom fastighetsaffärer måste vara skriftliga. Dessutom skall samtliga parter ha varsitt exemplar, vilket innebär att vi måste skriva ut allting gånger 3.

Satt just och skrev ut ett kontrakt inför morgondagen och slogs av hur mycket papper det var. Här finns:

- Kontraktet (5 sidor)
- Depositionsavtal (2 sidor)
- Utdrag ur Lantmäteriets fastighetsdataregister (2 sidor)
- Avstående från boendekostnadskalkyl
- Objektsbeskrivning (4 sidor)
- Frågelista
- Tomtkarta
- Servitutshandlingar (3 sidor)
- Informationsblad om flyttstädning (2 sidor), fast & lös egendom, energideklaration samt juridisk info

plus

- Energideklarationen
- Bilderna

Utöver detta har jag:

- Kallelse till tillträdet i 2 ex
- Godkännande för lappning
- Dokument för ID-kontroll (för köparen, säljaren är redan kontrollerad..)

Och detta är bara jag, i ett enda kontrakt och mer blir det ju med visningsbroschyrer, intagsdokument, värderingar m.m. Tänk vad det blir på alla kontorets mäklare under ett helt år..... Mycket papper blir det....

onsdag 15 juni 2011

Charmigast?

Har du eller någon du känner ett riktigt charmigt hem? Då ska Du eller Dina bekanta passa på att delta i Fastighetsbyråns sommartävling om Sveriges charmigaste hem!

Tävlingen fungerar så att man laddar upp ett par charmiga bilder på sitt hem eller en liten charmig filmsnutt om man hellre föredrar det. Sen kommer juryn, som består av Fastighetsbyråns pressansvarig Johan Vesterberg, bloggaren Underbara Clara och Expressen Leva & Bos redaktör Ulrika Norlinder, att utse 10 finalister utifrån charmfaktor och besökarnas betyg.

Efter en finalomgång kommer det sen att koras en vinnare som vinner ett presentkort på 30 000 kr i valfri inrednings- eller möbelbutik!!
Alla de 10 finalisterna vinner dessutom ett AlltHemma-paket med produkter från våra samarbetspartner till ett värde av 5800 kronor. Vinnaren får ett exklusivt hemma-hos reportage i Expressen Leva & Bo.

Tävlingen drar igång imorgon den 16 juni. Grundomgången pågår t o m den 29 augusti. Efter det är det finalomgång som pågår fram till 29 september.

Lycka till!
Skärgårdscharm !

Ett rent h-e.....Sommaridyll?

Nja, så illa som rubriken antyder är det inte, men vem kan tro att det kan finnas något ont i omgivningen på bilden... Ser ju ut som en sommaridyll...

Bilden är tagen under min löprunda imorse. Då gick det bra, men min löpning har helt klart blivit lidande av att jag är så grymt allergisk mot gräspollen....

Det kan bli tokigt i yrket också. Som när man sitter vid köksbordet med en potentiell säljare och känner att jag bara MÅSTE nysa! Ni som är allergiska vet också att en sådan nys alltid följs av 4 andra i en enda lång serienysning.... Say no more...

Bara en liten inblick i mäklaryrket som ingen annan talar om för er.... ;)

Stiltje

Som läsare av denna blogg säkert har förstått så är försommaren inte direkt en period som vi skulle beskriva som lugn. Stiltje är det däremot när det gäller bostadspriserna.
Rykande färsk statistik visar att priserna, i stort, varken går upp eller ner och detta trots högre amorteringskrav, bolånetak, stigande räntor och inte minst det stora utbudet.

Lars-Erik siar om att han tror att det kommer att göras fler bostadsaffärer än vanligt i sommar trots att midsommarhelgen vanligtvis brukar inleda en period av lugn på bostadsmarknaden.

Jag kan inte annat än att instämma för aldrig någonsin förrut har vi haft så många bostäder till salu på en och samma gång. Nu hoppas vi ju också att det finns spekulanter och presumtiva köpare.

Appråpå stiltje förresten, så var det långt ifrån det när jag och chefen igår gjorde ytterligare ett ö-besök. Vi fick lov att överge den mindre båten och ringa in den lite tyngre artilleriet i båtväg så vi kunde komma ut till ön i fråga och göra det vi skulle.
Vad sägs om att vakna upp till den här utsikten varje dag?

tisdag 14 juni 2011

Tar ner skylten.........men ack så lätt att glömma! Lika viktigt som att skylta upp ett hus, är det ju att ta ner skyltarna efter avslutad försäljning. För ingen vill se dem - skyltarna vid vägkanten, som står där i ur och skur månad efter månad.

Extra illa är det ju om de står kvar fastän huset är sålt.....

Jag brukar ha rutinen att skriva ned adressen på varje hus jag skyltar upp och förvara den listan i bilen. På så vis blir jag påmind om de hus som har skyltarna kvar.. Funkar bra faktiskt.

Som tur var så hjälper vi varann här på kontoret. Häromveckan ringde en kollega till mig och frågade om inte det där huset var sålt. Och jo, det var det ju men jag hade ännu inte hunnit ut, så snälle kollegan tar med mina skyltar när han ändå var i området.

Idag fick jag chansen att återgälda, denna gång åt en annan kollega (fast han vet inte om det ännu...).

=)

torsdag 9 juni 2011

ATH

Idag får alla Fastighetsbyråkontor runt om i landet en vacker blombukett med en varm hälsning från vårt huvudkontor och vår vd Lars-Erik Nykvist.

Orsaken är att Fastighetsbyrån som helhet jobbat hårdare än någonsin och haft förmånen att förmedla fler bostadsaffärer än någonsin tidigare. All-time-high alltså!

Men som bekant betyder ju en ny månad att vi börjar om från scratch igen så här råder ingen rast och ingen ro men det är ju å andra sidan precis så vi vill ha det!

onsdag 8 juni 2011

Fikonspråk?

Blev imorse varse om att vi mäklare tydligen har en egen variant av "knoparmoj" (ni vet, sotarnas hemliga språk som ingen annan förstod..).

I Borås Tidning läser vi att en mäklares "stenkast" är bra mycket längre än vi egentligen kan kasta en sten... Enligt annonserna för hyggligt centrala lägenheter är ett "stenkast från centrum" ungefär lika med 300 meter. När BT testade en nyutexaminerad mäklare i stenkastning så fick hon iväg den ynka 25 meter...... (hur stor sten hon kastade framgår iofs inte av artikeln..) Lite skillnad alltså...

Artikeln har ju också rätt i sak, att alla hus är arkitektritade, vilket ju alltså i så fall inte är någon poäng i att skriva.... Alla fattar nog att det finns en viss skillnad i om en arktitekt ritat ett hus och kopierat ritningarna till tusen andra hus, eller om han /hon ritat endast ett enda....

Jag tror dock att vår uppfattning om vad vi menar inte skiljer sig nämnvärt från hur allmänheten uppfattar det, så någon större skada är väl inte skedd. Men det är ju alltid lite kul att bli påmind om självklarheter... =)

Inte säkert 100%.....

Vi fick en fråga här på bloggen om det finns banker som lånar ut mer än 85% när man köper ett hus. Jag har försökt att svara på det inlägget, men det verkar vara lite strul med det tekniska, så mina svar går inte ut. Men jag har ju den stora fördelen att jag kan lägga mitt svar som ett nytt inlägg istället!

Bakgrunden är ju den att man, med de nya bolånereglerna, endast kan ta ut pantbrev på max 85% av fastighetens marknadsvärde. Av den anledningen lånar inte heller bankerna ut mer än så, med fastigheten som säkerhet.

Bankerna vill därefter helst att man betalar resterande del kontant. En del kräver kontantinsats på 15%, andra nöjer sig med 10%. (Det kan naturligtvis finnas fler varianter och lösningar, man får själv i så fall diskutera med sin bank..)

I de fall man kunnat betala 10% kontant tar man resten som ett blancolån, dvs ett lån utan säkerhet där räntan alltid är rörlig och dessutom ligger lite högre än de andra räntorna.

Jag skulle dock inte rekommendera någon att låna hela de 15 procenten som blancolån. Det blir ganska dyrt i längden. I så fall är det bästa att helt enkelt vänta med husköpet tills man har råd...

There's no place like home

Fastighetsbyrån har nyligen genomfört en undersökning som visar på att kvinnan är mer drivande i de flesta delar av processen när det gäller att byta bostad. Det gäller allt från att dra igång själva bostadsbytet till att vara mest aktiv i sökandet.

När det kommer till det slutgiltiga beslutet är det dock mer jämlikt (och tur är väl det!). 69 % av kvinnorna och 72 % av männen anser att båda fått bestämma lika mycket. Dock tycker även här något fler kvinnor (23 %) än män (16 %) att de bestämt mest.

När flytten är över och det är dags att inreda den nya bostaden är dock jämlikheten som bortblåst. Här anser hela 60 % av kvinnorna att de fick bestämma mest och endast 2 % anser att deras partner fick bestämma mer över inredningen. Och männen säger inte emot. 46 % av männen erkänner att deras partner fick bestämma mest över inredningen.

Är det någon som ler och nickar lite igenkännande?

Grafiskt tryck från Isaform.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes 9-24 mars 2011 av Reagera Marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån. Undersökningen genomfördes via telefon och målgruppen bestod av 259 personer som köpt en bostad genom Fastighetsbyrån med tillträden mellan 5 januari och 1 februari 2011.

tisdag 7 juni 2011

En vardag

Så var det vardag igen. En grå, kvalmig och förkyld sådan. Dessutom måste jag påminna mig själv om att det är tisdag och inte måndag hela tiden. Det blir ju lite lätt förvirrat när man börjar veckan med en röd dag.

Det har väl varit en sån där ganska "vanlig" mäklarvardag på jobbet som just idag innebar att jag;
- har rett ut lite planbestämmelser och avloppsrestriktioner med tjänstemännen på kommunen vilket resulterade i ett bud på en fastighet (yay!)
- har hämtat blommor till morgondagens tillträde.
- har bokat in lite spekulanter på kommande visningar.
- äntligen har kommit till skott och fört över lite foton till en extern hårddisk då jag i princip hade fyllt min dator till bristningsgränsen.
- har svarat på frågor och funderingar om hur "sälj-marknaden" ser ut för tillfället.
- redigerat lite bilder för kommande försäljningar.
- har uppdaterat vårt skyltfönster.
- har funderat på vad som händer med en fullmakt när en av säljarna avlidit under pågående försäljning.
- har lagt ut många av våra fastigheter för annonsering på Finn.no som är den norska motsvarigheten på Sveriges Hemnet och Blocket i ett.
- har skickat prospekt på två av våra nyproduktioner.
- har köpt glass till mina kollegor och druckit tio koppar kaffe.

Imorgon är det en ny vardag och jag hoppas att det blir en mindre täppt sådan då många kunder idag har haft svårt att höra vad jag säger i telefonen :-)

fredag 3 juni 2011

God anda

Men se där ja, månaden juni fortsätter i samma goda anda som den började då jag imorse kammade hem förstavinsten i vinlotteriet som vi har tillsammans med våra kollegor i banken varje fredag. Ett bra avslut på arbetsveckan och tillika bra start på den stundande långhelgen :-).

Solen fortsätter dessutom stråla från den blåaste av himlar och värmen verkar äntligen ha återvänt. Dessutom tror jag vi officiellt kan säga att turistsäsongen har börjat. Trafikkaos i stan, lilla turisttåget har börjat att tuffa runt och så kanske det tydligaste tecknet av de alla, parkeringsautomaterna har blivit avtäckta och nyss spatserade lapplisan förbi med sitt bötesblock i högsta hugg!


I helgen stundar besök på Liseberg och om inte regntunga skyar sätter stopp för vår årliga nationaldagstradition så styr vi kosan mot mysiga Fiskebäckskil.

Trevlig helg och hoppas ni får en fin svenska flaggans dag!

En dag i kläm....

Det går ju bra att jobba klämdagar! Faktum är att det kan vara ganska skönt, för man får en hel del gjort när alla kollegor är lediga... Det blir ju kort och effektiv lunch om inte annat..

Idag jobbar jag ensam med en administratör och en praktikant. (En kollega har i och för sig varit inne och avverkat sina halvtidstimmar, plus att chefen var här en liten stund och ordnade lite i sina affärer.) Det är lite ovant tyst, kanske inte så konstigt med tanke på att vi annars är 15 stycken...

Det har också varit en hel del drop-in-kunder idag, kanske är de i stan för att gå på vårmarknaden och så passar de på... Kul i alla fall! Härligt väder är det ju också.

onsdag 1 juni 2011

Champagne!

Man kan ju inte påstå annat än att månaden juni börjar utmärkt när det står en flaska champagne på skrivbordet när man kliver in på kontoret vilket betyder all-time-high för kontoret i maj!!

I skrivande stund är vi dessutom i slutspurten på månadens första budgivning, ute strålar solen från en klarblå himmel, havet glittrar och imorgon stundar en mer än välbehövlig ledig dag. Tjohoo!