torsdag 30 december 2010

Nyår!

Så, näst sista dagen på 2010 och som så många andra denna tiden på året, så blickar jag tillbaka och undrar var året blev av....

Förra vintern höll oss i ett så hårt grepp och släppte taget så sent att vårsäsongen hamnade nästan mitt i sommaren och sommaren hann knappt börja innan det var höst igen. Och nu är det vinter....

Ur led är tiden, eller?

Jag har i alla fall haft ett händelserikt år, med övervägande positiva händelser. Nu är det snart dags att kavla upp ärmarna och se till att nästa år blir lika bra! Jag börjar i alla fall året med en ledig vecka...

Vill i alla fall passa på att önska er alla bloggläsare och mina kära bloggar-kollegor ett Gott Nytt År!!

onsdag 29 december 2010

Ända in i kaklet...

Året har 12 månader... trots att vintern verkar ha ensamrätt på 10 av dem....

På kontoret brukar vi påminna varandra om att vi ska springa hela vägen in i mål. Annars är det lätt att känna sig nöjd framåt slutet av november och tackla av lite. Men i försäljning är det viktigt att vara taggad ända fram till tolvslaget. Sen laddar vi om för att kunna göra den bästa insatsen för nästa års köpare och säljare!

Denna sista vecka på året har vi dock endast varit två mäklare på kontoret. Jag har varit ensam villamäklare och kollegan ansvarar för bostadsrätterna. Även administrationen är decimerade. 2 av 5 jobbar denna vecka... Normalt sett är vi alltså 15 och nu är vi 4, så schemat är späckat... =/

Jag har i alla fall rundat av året genom att göra avslut på en villaförsäljning och två lägenheter på vårt ena nyproduktionsprojekt. Ytterligare några som hittat sitt nya drömboende!

Nu tänker jag halka ned i sänghalmen och ladda inför morgonens träningspass - innan årets sista arbetsdag. =)

måndag 27 december 2010

Att värdera ett hus...

Något av det svåraste med mäklaryrket (tycker i alla fall jag) det är att uppskatta värdet på en bostad. I vissa fall är det svårare än i andra fall, men det är i varje fall en avvägning som ska göras och det handlar alltid om en väl avvägd uppskattning. Värderingar är ingen exakt vetenskap och facit får man bara vid en försäljning. För först då får vi ju veta vad marknaden var beredd att betala....

Viktigt vid en värdering är tre saker;

1. Läget
2. Läget
3. Läget

Dvs det enda på ett hus man inte kan ändra på...

Vad baserar vi då värdet på? Jo, oftast är det en magkänsla kombinerat med prisstatistik (den så kallade "ortsprismetoden"). Vi baserar värdet bland annat till viss del på tidigare försäljningar. Det som då komplicerar det hela är att många hus är unika, dvs skiljer sig från grannens på ett eller annat sätt och det gäller för oss att lägga märke till skillnaderna och sedan översätta dem i kronor och ören... Enkelt eller hur?

Förutom huset självt, så måste vi ju också ta hänsyn till det rådande marknadsläget, räntor, omvärldshändelser m.m. Så det är mycket att tänka på!

Vad som är intressant i sammanhanget är ändå att vi faktiskt oftast prickar rätt!

Vi mäklare tycker också en hel del. I år har vi t.ex. tyckt till om prisutvecklingen för nästa år. Mer om detta kan du läsa här.

Så var det vardag igen...

Tillbaks på jobbet igen, men med många glada julminnen. De är góa att ha så här i mellandagarna när solen gått ned o klockan inte ens är fyra... Fast nu går vi mot ljusare tider igen!!

Såg en film med barnen i helgen, Schrek 4. Detta träsktroll (för er som inte känner till honom) är en härlig sagofigur med många kända kompisar, såsom de tre små grisarna och bland annat den här filuren (som jag passerar flera gånger varje dag på väg till bilen).






En figur som var mycket omdebatterad här i Borås och faktiskt delade stan i två läger - för eller emot. Men nu verkar Boråsarna ha tagit honom till sitt hjärta och visst är han ganska söt?!

onsdag 22 december 2010

God Jul från Lysekil!

Puh, det mesta på to-do-listan är avbockat och det börjar bli hög tid att räkna ner till den stundande ledigheten.
Nu återstår egentligen bara att ge chefen hans julklapp. För nog är det så att inte bara anställda bör få klappar, både sådana i paket och på axeln, utan även chefer. Speciellt om de har varit snälla som vår har :-).

Även om jag kommer att vara ledig från kontoret tänkte jag inte ta ledigt från bloggen då det på mailen har ramlat in en hel del önskemål på saker som ni läsare vill veta mer om. Så är det något som Du känner att Du vill veta mer om så önska på. Det är ju ändå jul :-).

Sist men inte minst så vill jag med en liten bild som jag fick av en vän häromdagen önska alla läsare här på Mäklarvardag och mina blogg-kollegor Linda och Isabella en riktigt god och fridfull jul!

tisdag 21 december 2010

Grannen har koll

Åsa skrev tidigare om granne på visning, som är något som är mycket efterfrågat av våra spekulanter. För ingen känner väl området bättre än den som själv bor där.

Kom nyss hem från en visning där jag inte behövde ha någon granne vid min sida. Jag har nämligen själv bott i området i stort sett hela mitt liv. Det verkade uppskattas av familjen som tittade att få veta hur många barnfamiljer som bor på gatan, hur skolorna i området är (jag borde ju veta som gått där själv) och vilken som är bästa genvägen till busshållplatsen.

Mulbete

Fick en fråga i detta inlägg ang servitut och olika ändamål. Som jag skrev i svaret så är det vanligaste ändamålen vägar, kraftledningar, avloppsinfiltration m.m.

Något ovanligare är servituten som avser mulbete. När vi för första gången stötte på begreppet här på kontoret spårade diskussionen snabbt ur då en fastighet hade detta servitut inskrivet som en last.

En kollega förutspådde hur hon på visningen skulle få besök av grannen som kom med sina betesdjur: "Hej! Här kommer jag med mina mular som ska beta lite".

fredag 17 december 2010

Reavinst

På begäran från en student tillika bloggläsare fick vi ett önskemål om att skriva lite om kapitalvinstbeskattning. Nu kommer jag vara lite tråkig. Det är helt enkelt för mycket information för att tas upp här (ni kommer att ha tröttnat på oss innan vi kommit halvvägs...). Men läs gärna in er på ämnet på Skatteverkets utmärkta hemsida.

Trevlig "nästanjulhelg"!

Fredag igen och en vecka kvar tills tomten kommer.

Det märks att de flesta fokuserar på den kommande julledigheten och att det är julklappsfunderingar som dominerar mer än bostadsköpartankar för telefonen är ovanligt tyst.

Men ibland är det bra med en lite lugnare period så man hinner med att fixa med allt-det-där-som-man-tänker-att-man-borde-men-aldrig-hinner-med och står bättre förberedd när ruljansen väl drar igång igen efter helgerna.

Så vi fortsätter vår fredag här på kontoret med att lyssna på julmusik, äta pepparkakor och nalla ur chokladasken medan vi lägger ut nya bostadsrätter till försäljning, skyltar om, bokar in deklarationstider, fixar intagspärmar och redigerar bilder inför kommande försäljningar. Sen försöker vi också komma på fyndiga rim till klappen som ska vara med i julklappsleken med banken nästa vecka.

Trevlig helg på er!

Fredagsblomman denna vecka blev passande nog en hyacint,
tja eller rättare sagt sex hyacinter. The more the merrier ;-)

Vad säger lagen

Beträffande mitt inlägg om fastighets- respektive byggnadstillbehör så är det jätteroligt att se att flera av er kastade er över uppgiften med stort engagemang! Som vanligt i juridikens snårskog, så är inget självklart, utan ofta finns utrymme för tolkningar.

Så här säger lagen:

Jordabalken 2 kap. Tillbehör till fastighet

"1 § Till en fastighet hör byggnader, ledningar, stängsel och andra anläggningar som har anbragts inom fastigheten för stadigvarande bruk, på rot stående träd och andra växter, naturlig gödsel.

-----------------------------

2 § Till byggnad hör fast inredning och annat varmed byggnaden blivit försedd, om det är ägnat till stadigvarande bruk för byggnaden eller del av denna, såsom fast avbalkning, hiss, ledstång, ledning för vatten, värme, ljus eller annat med kranar, kontakter och annan sådan utrustning, värmepanna, element till värmeledning, kamin, kakelugn, innanfönster, markis, brandredskap, civilförsvarsmateriel och nyckel.

-------------------------------

Reservdel och dubblett till föremål som avses i första eller andra stycket hör ej till byggnaden."


Som ni ser är nyckelorden: Anbragts eller försetts fastighet/byggnad, ägnat för stadigvarande bruk. Så egentligen skulle hela min lista kunna vara sådant som ingår per automatik, men så är ju inte fallet.

Enligt min mening skulle det se ut enligt följande - givetvis om inte parterna har kommit överens om annat:

- Tvättmaskin - Ingår
- Extra frys (ordinarie frys finns)- Ingår ej (dubletter nämns i Jordabalken)
- Oljetank - Ingår
- Oljan i tanken - Ingår ej (i praktiken så töms inte oljetankarna vid tillträdet, utan oljan blir oftast kvar, men i våra avtal reglerar vi bränslelager såsom olja, pellets osv, där parterna kommer överens om ersättning skall utgå eller inte)
- Parabol + mottagare - parabolen ingår, men inte mottagaren
- TV-antenn - ingår
- Trappräcke - japp
- Luftavfuktare (ni vet en sån där liten som många har i sin tvättstuga...) - jo, jag vill nog påstå att den har försetts byggnaden för stadigvarande bruk... Jag har kollegor som tycker annorlunda, så helt solklart är det inte...
- Microugn (ej inbyggd)- nej
- Microugn (inbyggd)- ja
- Stege - fast monterad: ja, annars: nej
- Gräsklippare - normalt sett inte, men självgående gräsklippare är en gråzon...
- Flaggstång - ja
- Brevlåda - ja
- Soptunna - ja
- Lekstuga - ja
- Garderober - fasta garderober med inredning, vilket då också innefattar trådbackarna, även om just de inte är fast monterade. Jag vet att det finns delade meningar om huruvida även lösa garderober skall anses vara byggnadstillbehör, så ta inte informationen för given...
- Trådbackarna i garderoben - ja.


Inte helt solklart, eller hur? Några av mina exempel var dessutom små slamkrypare och jag har faktiskt inte sett någon rättspraxis på t.ex. luftavfuktaren eller den självgående gräsklipparen...

Vad jag ville belysa med mitt inlägg var egentligen att verkligheten inte är svart eller vit, utan gråzonen är så mycket större. I jobbet som mäklare handlar det istället mycket mer om kommunikation. Dels mellan dig och parterna, men också parterna emellan.

Så vad jag vill rekommendera er är att vara tydliga i kommunikationen. Informera säljaren redan på intaget och informera köparen i ett så tidigt skede som möjligt om säljaren har för avsikt att ta med sig något som inte självklart är lös egendom. Varför inte redan i Internetannonsen?

Jag gillade dock era svar. Ni är framåt och duktiga och ni tänker själva! Kul, fortsätt med det!

torsdag 16 december 2010

Vad ingår i köpet?

I Jordabalken framgår att fastighetstillbehör och byggnadstillbehör är fast egendom, alltså ingår de i fastighetsköpet.

Men var går gränsen mellan fastighets- eller byggnadstillbehör kontra lös egendom?

Här kommer en liten tankenöt, men ni verkar vara smarta bloggläsare därute, så ni fixar nog denna i ett nafs... Vad av följande ingår INTE?

- Tvättmaskin
- Extra frys (ordinarie frys finns)
- Oljetank
- Oljan i tanken
- Parabol + mottagare
- TV-antenn
- Trappräcke
- Luftavfuktare (ni vet en sån där liten som många har i sin tvättstuga...)
- Microugn (ej inbyggd)
- Microugn (inbyggd)
- Stege
- Gräsklippare
- Flaggstång
- Brevlåda
- Soptunna
- Lekstuga
- Garderober
- Trådbackarna i garderoben

Fundera en stund och svara gärna vad ni tror.

onsdag 15 december 2010

Tips i juletider!

Det lackar mot jul och jag gissar på att det är fler än jag som har lite lätt julklappspanik.

Så här i juletider samarbetar Fastighetsbyrån med ett antal inredningsbloggar runtom i landet som tipsar om shoppingsmultronställen i sina respektive städer och vem vet kanske är det just där som du kommer att hitta dina julklappar?

Eftersom jag ursprungligen är från Eskilstuna var det lite extra roligt att kolla in tipsen från Room and Serve som bjöd på gamla bekantskaper och en del nyheter.

För att underlätta shoppingturen har butikerna lagts in i vår visningsplanerare, ett mobilt verktyg som annars används som en tjänst för att planera visningar.

Letar du efter ett annan typ av smultronställe så kan du ju alltid kika in här där alla fritidshus som Fastighetsbyrån har till försäljning finns samlade.

Happy shopping!

Besiktning och dolda fel

De flesta som köper hus anlitar en besiktningsman för att gå igenom och hitta eventuella fel och brister. När besiktningen är klar, har de då fullföljt sin undersökningsplikt?

Nej - oftast inte. Den tjänst som erbjuds av besiktningsföretagen täcker inte alltid in allt som en köpare har skyldighet att undersöka.

Som köpare ska man bland annat:

1.Genomföra en okulär undersökning. Man ska noggrannt titta i källaren, på vinden, lyfta på mattor och titta bakom bokhyllan... Ficklampa är givetvis nödvändig, man kan inte skylla missade fel på att ljuset var dåligt.

2. Se över eldragningar.

3. Se över vatten- och avloppsledningar.

4. Mäta radon i luft och vatten (om egen brunn).

......Med mera.....

Man kan dessutom förvänta sig att fel och brister som inte syns kan uppstå, i alla fall om det är ett äldre hus man köper. Många samtal vi får efter en avslutad affär handlar ofta om fel där köparen missförstått innebörden av begreppet "dolda fel".

Dolda fel är nämligen inte bara de fel som inte syns, utan du ska inte heller kunna förvänta dig att felet finns. Detta gör ju begreppet betydligt snävare. Om man till exempel köpt ett hus, byggt med en s.k. "riskkonstruktion" och det vid besiktningstillfället inte fanns tillstymmelse till problem, utan dessa visar sig efter några år. Dolda fel?

Givetvis inte. Om en viss konstruktion är känd för att få vissa skador med tiden, så är det precis vad man som köpare borde förvänta sig.

Vår uppgift som mäklare är bland annat att informera köparen om detta, så våra kunder köper hus med rätt förväntningar.

Enkelt, eller hur?!

tisdag 14 december 2010

Luciatåg


Igår var det som bekant Lucia och som tradition i samhället där jag bor, så brukar ridklubben ha ett Lussetåg mellan husen. Det är ett jättemysigt lussetåg med hästar, facklor, ridande lucia med tärnor och tomtar och en del tomtar till fots och i vagn därutöver....

Med 20 minusgrader och beckmörker hade jag dock svårt att få kameran att samarbeta, men jag lägger med en bild så ni får en aning om hur fint det var.

Med minusgrader och ett snödjup på 20 cm.... Mmm... Julstämningen infinner sig direkt!

Mystery Man

En väldigt viktig faktor i fastighetsaffär, oavsett om du är säljare, köpare eller spekulant, är förtroende. Man kan lätt säga att det är a och o om en affär ska avlöpa smidigt och för att alla parter ska känna sig nöjda.

För att ta reda på förtroendet för bland annat mäklare har Fastighetsbyrån gjort en undersökning i hela landet vilket visar på att svenska folket har mest förtroende för läkar- och poliskåren medan förtroendet för bilhandlare lämnar en hel del att önska.

Förtroendet för just vår yrkeskår bara visar på ynka 5% i undersökningen samtidigt som vi får ganska höga rankningssiffror när vi mäter kundnöjdheten hos våra säljare och köpare.
Detta, lite motsägelsefulla förhållande, verkar tyda på lågt förtroende hos allmänheten men att de som faktiskt haft personlig kontakt med oss är övervägande nöjda. Både bra och dåligt alltså och vi får lov att jobba ännu hårdare på att visa hur seriöst vi faktiskt arbetar.

Ett exempel på hur Fastighetsbyrån jobbar för att säkerställa kvalitet och föra upp moral- och etikfrågor på agendan inom företaget, är en så kallad Mystery Man.
Mystery Man är en anonym person som låtsas vara kund och ställer Fastighetsbyråns medarbetare inför moraliska dilemman. Mystery Man kan dyka upp vars som helst, när som helst, i hela organisationen och efteråt utvärderas hur medarbetaren hanterade situationen.

Kollegan blev för ett par år sedan uppringd av en man som undrade om kollegan kunde hjälpa till med försäljningen av hans mors lägenhet. Detta svarade kollegan att han naturligtvis kunde göra.
Då fortsatte mannen som ringde att berätta att hans mor hade vissa krav och ett av dem var att hon inte tänkte sälja till några invandrare. Kollegan svarade då att Fastighetsbyrån inte jobbar under sådana förutsättningar och att han inte kunde tänka sig att ta sig an uppdraget på de premisserna.
I slutet av samtalet visade det sig att personen på andra sidan luren inte var en främlingsfientlig säljare utan var Fastighetsbyråns Mystery Man och kollegan fick med beröm godkänt.

Nytt på bolånefronten

Idag har vi haft lyxigt julmys med bankerna här i Östhammar. Dagen började med glöggmorgon på Handelsbanken och nu är vi hemkomna från jullunch med Swedbank. Dagens samtalsämne var absolut detta.

Bankerna vill att vi ska amortera mer, vilket är ett resultat av vår finansministers syn på bankernas utlåning. Det handlar om att vi ska få en mer sund syn på vår ekonomi, vilket känns klokt.

Dagens råd får bli att spara, spara, spara. Spara för räntehöjningar och spara till en kontantinsats inför kommande bostadsköp. Vi är vana att låna till allt från tv-apparater, resor och möbler, men hur sunt är det egentligen?

måndag 13 december 2010

Marknaden lever i Borås....

Byggboomen slog till i Borås på allvar 2005 och vi på Fastighetsbyrån har genom åren sålt det mesta av de nya bostadsrätter som byggts sedan dess.

Just nu håller vi på med ett nytt projekt. Detta blir något alldeles speciellt, med gemensamt tak-spa och saluhall i markplan. Det ni!

På en och en halv dag har 1/3 av lägenheterna bokats. Så visst lever marknaden i Borås!

fredag 10 december 2010

Mäklar-mamman..

En fråga här på bloggen handlade om huruvida man kan kombinera jobbet och familjen. Som mäklare OCH mamma kände jag att jag ville skriva en kort rad om detta. Isabella och Åsa gav utmärkta svar på kommentaren tyckte jag och jag instämmer mycket i det de skrev.

Jobbet ÄR fritt och man kan lägga upp sina arbetstider nästan som man vill. MEN! Eftersom en mäklare jobbar under en budget och med osäker inkomst och aldrig tackar nej till ett uppdrag, så innebär det också att man oftare jobbar för mycket än för lite. Dels för att allt tar längre tid än man tror och också beroende på att det ligger mycket mer arbete bakom än det som syns utåt.

En förutsättning för att man som mäklare med små barn ska lyckas, tror jag, är att man har stöd hemifrån. Det krävs alltså med andra ord en mycket förstående make/maka, som också är beredd att ta lite mer än 50% av ansvaret därhemma..

Under högsäsong (vår och höst) jobbar vi vääldigt mycket och det blir lätt morgon till kväll. Däremot kan man passa på att vara ledig t.ex. över jul och nyår, då det inte brukar vara så mycket försäljningar.

Mina barn har nu blivit lite större, 9 och 11 år. Det är pappa som ser till att de gör sin läxor, jag är sällan hemma före 18-19-tiden och då är det lite sent att börja med läxorna. Men jag streckar min agenda en eftermiddag i veckan, eftersom jag tränar ena dotterns fotbollslag och på helgerna är det ofta cup, eller match. Då prioriteras barnen och det ger mig också kvalitetstid med dem.

Tänkte att jag skulle berätta en liten historia ur verkligheten... Följande scenario utspelade sig för ca 4-5 år sedan, när marknaden var som hetast och jag sällan såg barnen i vaket tillstånd mer än 1,5 timme på morgonen innan jobb och dagis. Då visade yngsta dottern mig en teckning som hon gjort. Hon förklarade: "Där är pappa och där är jag. Där är storasyster. Jaha, var är mamma då? - Du är på jobbet". Hmm....

torsdag 9 december 2010

Flitens lampa

Idag lyser flitens lampa lite senare än vanligt här på kontoret. Ett av barnen ligger hemma med feber och istället för jobb står det vab på mitt schema imorgon. Därför passar jag på att förbereda det jag kan så att det finns material klart till helgens visningar.

Eftersom man ska leva som man lär försöker jag strössla och "frestas" med vackra och pittoreska omgivningsbilder eftersom jag vet att flera av våra spekulanter i helgen kommer utomsocknes ifrån. Eller vad sägs att ha det här precis utanför knuten?

Det är inte bara Isabella som umgås med familjen på lappningsrundan. När jag körde mitt sex timmar långa "lappningsrace" förra veckan så hade jag sällskap av 1-åringen i familjen som var ledig från dagis.
Det gäller som sagt att förena nytta med nöje och appråpå nytta så har lappningen redan gett resultat vilket innebär att jag redan har glömt alla förfrusna tår :-)

Fler timmar på dygnet, tack.

Vi har skrivit tidigare om våra ibland väldigt oregelbundna arbetstider. Många gånger beror mitt kvälls- och helgjobb på att jag inte hinner med det jag ska göra under kontorstid. Det ligger så mycket jobb bakom alla moment vi gör, som visningar, kontraktskrivningar och värderingar.

Det här med lappning kommer tyvärr alltid längst ner i prioriteringen. (Lappning är DR i närområdet till en bostad vi har/haft till försäljning). I en drömvärld så lappar vi inför visningen och efter kontraktsskrivningen, på alla försäljningar. Inte verklighet.

Igår fick jag ett ryck och körde ett villaområde där jag nyligen förmedlat en bostad. Med mig som assistenter hade jag sambon och hunden Smilla. Jag var mycket nöjd över min planering när jag samtidigt som jag lättade mitt dåliga-lappnings-samvete klarade av Smillas kvällspromenad. Och så fick jag ju lite tid med sambon också denna vecka :-)

En bra dag

Tre påskrivna uppdragsavtal har jag med mig hem idag. Det är sann mäklarlycka det. För oss som sålt så många bostäder på sistonde så är det extra kul med lite nytt.

Har gjort hyfsat liknande tidplaner på alla 3 försäljningarna. Någon visning innan jul är ingen idé, då har man klappar och julmat som prio ett. Istället satsar vi på publicering av tidnings- och Internetannonser innan jul, för att sedan visa efter nyår. Inte dumt alls! Körde så förra året och det funkade fint. Vi märker att många är ute och surfar när de är lediga i jul/nyår.

Nu är det alltså dags att boka fotograferingar, annonsplatser, besiktningar, energideklarationer, beställa uppgifter från bostadsrättsföreningen, beställa planritningar, skicka förfrågningar till banker, renskriva objektsbeskrivningarna och sedan är vi igång!

onsdag 8 december 2010

Handpenning

I samband med kontrakt är det brukligt att köparen betalar en handpenning på 10% av köpeskillingen. Sker oftast som en transaktion mellan köpare & säljare eller så studsar den in på vårt klientmedelskonto mellan.

En gång var förfarandet inte riktigt som det brukar. En kollega hade precis avslutat en kontraktsskrivning med en äldre dam som köpare. Damen meddelar: "Ja, då var det dags för handpenningen då", och kollegans ögon håller på att trilla ur när damen lägger upp en påse med pengar innehållandes handpenningen på 100 000 kr.

Ni kan tro att kollegan kastade sig på telefonen till banken för att kolla om damen kunde växla in dem där. Sedan arrangerades en säker transport för henne dit, för att skicka ut damen på promenad med rullatorn och påsen vågade kollegan inte.

Skyltat och klart

Har varit på banken och skyltat om. Vi har det riktigt bra förspänt med hela 7 platser runt om i kommunen där vi har skyltfönster. Bra, men bara om man håller dem uppdaterade...

Varje gång en bostad säljs och nya kommer in ska alla skyltfönster uppdateras. Det händer också att vi gör prissänkningar och då ska nya skyltar upp. Ska tillägga att vi skyltar alla bostäder på alla platser.

Det blir med andra ord ett himla springande för att hålla fönsterna uppdaterade. Men vi åker ju å andra sidan kors och tvärs över kommunen jämt så då får man lära sig att hitta rutiner för detta, också.

Vårt egna julpyntade skyltfönster.

Ett allsidigt yrke....

Jag är så glad för att mitt jobb är så mångsidigt att det aldrig blir tråkigt! För en liten tid sedan hade jag en visning i ett hus som stod tomt. Säljaren hade redan flyttat och hade inte möjlighet att komma hit inför visningen. Till den här historien hör också att det natten innan snöade ca 1 decimeter i Boråsområdet....

Nu kan ju vem som helst räkna ut hur förhållandena framför huset förhöll sig. - Men! Utanför garaget stod också en snöskyffel.... Så som lätt fåfäng mäklare i sina bästa år, högklackat och med finkappan på, tog jag resolut tag i skyffeln och började skotta! För inte vill jag väl att potentiella köpare skall behöva pulsa sig fram till dörren...

Allt för kunden, eller hur? =D

tisdag 7 december 2010

Många kollegor

Idag har jag besökt Uppsala för en kontraktsskrivning. Både köpare och säljare är bosatta på just denna ort så idag passade det bra att jag åkte till dem istället.

Fördelen med att ingå i en rikstäckande kedja är att jag har kollegor över hela landet. Idag lånade dessa trevliga kollegor ut ett rum åt mig och mina kunder, mycket uppskattat!

Vi har senaste tiden även haft hjälp av Malmökontoret, Göteborgskontoret och Nyköpingskontoret så att våra kunder smidigt kan slinka in och utföra den obligatoriska id-kontrollen.

Den gången jag tackade gudarna för att ha valt just Fastighetsbyrån som arbetsgivare var när jag hade ett gäng dödsbodelägare bosatta i norra Finland. De kunde ingen svenska och mycket knackig engelska. Det löste sig fint när de gick in på vårt Haparandakontor och fick hjälp att få förklarat vad en fullmakt innebär och även då utföra id-kontrollen. Allt detta på finska dessutom. Ibland har man tur!

Vinterland

Imorse var det nog många som gnuggade sig en extra gång i ögonen för under natten hade Lysekil ikätt sig ullig och bullig vinterskrud. Vackert så det förslår men ganska ovanligt så här vid kusten. Efter lite maratonskottning på morgonen så byltade på mig en massa kläder och gav mig ut för att fota lite omgivningsbilder i staden till min "bra-och-ha-mapp" här på jobbet.

Speciellt den här årstiden får vi inte sällan förfrågan från kunder som ska sälja sin hus om de får använda sommarbilder på sina hus för att de själva tycker att det ser trevligare ut.

Vår rekommendation är dock alltid att man ska använda bilder som är tids- och säsongsenliga. Det finns många skäl till detta men ett av de främsta är att det ska "synas" när man lagt ut huset till försäljning.

Om man har sommarbilder på huset så kan spekulanter lätt lockas till att tro att fastigheten legat ute länge till försäljning och misstänka att det är något "skumt" eller få för sig att huset är mindre attraktivt. Däremot kan man med fördel komplettera med lite sommarbilder för att spekulanterna även ska få med sig detta i sitt beslut om eventuellt köp.

Något som ofta efterfrågas av spekulanter och som vi kanske ibland är lite för dåliga på, och nog beror på en släng av hemmablindhet, är omgivningsbilder.
Kanske bor spekulanten inte på plats och är intresserad av att se lite mer av den direkta omgivningen? Vi som dessutom bor i en liten pärla borde absolut strössla med vackra vyer och pittoreska omgivningar.

Agendan för dagen..

Idag blir det en lång dag - igen..

Började kl 8 med morgonmöte, som vi alltid gör på tisdagar. Idag kom OBM-gruppen och hälsade på och vi pratade lite om deras besiktningar och annat. Det är intressant att få träffa lite annat folk än oss själva på morgonmötena... Ibland kommer Anticimex in, ibland kommer Swedbank Sjuhärad in och berättar om nyheter och räntor osv.

Vi är ju spindlarna i nätet och behöver ha input från alla håll och helst vara uppdaterade hela tiden.

Nu har jag en administrativ förmiddag. Det är två avtal som skall förberedas och en del samtal som ska ringas.

Efter lunch visar jag ett hus. Det är en bokad visning för två spekulanter som inte kunnat titta tidigare. Därifrån åker jag direkt till en värdering och därifrån sedan åker jag till kvällens visning.
Efter visningen skall jag tillbaka till kontoret och träffa de glada köpare och säljare som ska underteckna ett av avtalen jag gjorde nyss. En kontraktsgenomgång tar mellan 1,5 till 2 timmar, så jag är väl härifrån vid nio-tiden ikväll...

Att man som mäklare är ute en hel för- eller eftermiddag är inget ovanligt. Jag bokar gärna in möten efter varandra för att undvika bilresor. Idag åker jag ut efter lunch och är tillbaka vid 19, så om ni någon gång sökt en mäklare och undrar varför det dröjer innan h*n ringer upp eller svara på mailen, så vet ni nu vad det kan bero på.... =)

måndag 6 december 2010

Intagstips!

Fick följande fråga på ett tidigare inlägg:

"Här kommer en fråga från en mäklarstuderande. Kan inte ni dela med er av några bra "tips" inför ett intag, eller några no-nos? Jag tycker det är svårt att veta hur man ska vara "attraktiv" som nyexad student. Några tips på vad man kan trycka på som är bra?"

Hej! Först och främst, har du fått anställning som mäklare betyder det att du är attraktiv! Din arbetsgivare tror på dig. Det hade jag med mig i bakhuvudet när jag var ny. Ett mäklarjobb får man (oftast) i konkurrens bland många andra duktiga. Det ger ett grundsjälvförtroende som är bra att ha med sig.

Sedan gäller det att vara påläst. Ha ordenligt med prisstatistik med dig. Du är där för att ge din bedömning av värdet, och att ha ordentligt på fötterna är a och o. Se också till att vara påläst om området och marknaden i stort.

För att få uppdraget måste du visa varför just ditt företag och framför allt du själv är rätt person för detta. Det gäller ju att vara flexibel och kunna skräddarsy sin tjänst för varje kund, för alla har inte samma önskemål. Bra betalt, snabb och smidig affär och trygghet även efter affären brukar uppskattas av de flesta.

Mina värsta no-nos är att inte vara lyhörd för kundernas behov och att inte vara ödmjuk inför vilka känslor de brottas med. Jag kan ju presentera en exemplarisk mäklartjänst, men är det inte vad kunden vill ha får jag ju ändå inte uppdraget. Lyhördhet och flexibilitet!

En sista sak: Gör inte du en grej över att du är ny så kommer ingen kund att göra det heller.

Lycka till!

Lön för mödan...

Det kom en fråga från en av er läsare, som jag svarade på i en kommentar. Men jag tycker att ämnet bör tas upp i ett inlägg istället, så därför gör jag det =).

Mäklarens lön är ett omdiskuterat ämne, som verkar engagera många. Jag kan förstå att ni som är studenter undrar, för det handlar ju om er framtida försörjning.


Många tycker också att det är intressant just för att man tror att mäklare tjänar grymma pengar och ingen vet egentligen, för vi berättar ju ingenting.... ;-)


Sanningen är den, som jag skrev i kommentaren, att vi mäklare vet inte, för att vår lön inte är statisk. Jag kan inte säga att jag tjänar 20 000/månad, för det stämmer kanske bara en månad om året. De övriga tjänar jag noll, femton tusen, femtio tusen, noll igen osv....

Den siste varje månad vet jag vad jag fick för lön och den förste varje månad är jag tillbaka på 0 och får börja om igen. Den 1/1 varje år vet jag vad jag tjänade förra året, men det behöver inte bli så nästa år... Om man inte har fast lön. Det förekommer men är inte så vanligt inom sälj-yrken överlag.

Vad man ofta inte tänker på i samband med mäklarens lön är den arbetsinsats som ligger bakom lönen. I lönekuvertet är det bara avsluten som räknas. Du kan dock ha lagt ned massor av timmar på research, resor, kundbesök osv som inte ger en krona betalt - än. Jag kan vara på värderingar/intag där kunden planerar att sälja om 5 år, så man får tänka långsiktigt...

En annan sak är de gånger (tack och lov inte särskilt ofta) då vi inte lyckas att sälja till överenskommet pris och säljaren drar tillbaka försäljningen, eller om de ångrar sig (vilket de har rätt till så länge inte köpeavtal är undertecknat). Då kan jag ha lagt ned många, långa arbetstimmar plus kostnader för annonser och annat och inte få en krona i ersättning. Surt, minst sagt.

Lönen varierar inte bara över året, givetvis hänger det på vilken marknad du verkar inom. Jag inbillar mig att arvoden inom landsbygd ligger lägre än i storstad, men det finns säkert lokala avvikelser.

Vi som är mäklare kan nog i alla fall enas om en sak; Vi sitter inte på häcken och täljer guld, utan oavsett vad som står i lönekuvertet så är det föranlett av ett idogt slit och många timmar på kontoret! Att vara mäklare är inte ett 7-4-jobb! (Men det är vääldigt roligt!)

torsdag 2 december 2010

Ring, ring!

Ikväll kommer telefonerna gå varma på nästan alla Fastighetsbyråns kontor från norr till söder då vi under ett par timmar förenas i en gemensam ringstuga.

Fokus ligger på att vi ska höra av oss till våra befintliga kontakter för att följa upp vad som hänt sen sist vi träffades eller talades vid. För det är ju minst lika viktigt att vi tar väl hand om de kontakter vi redan knutit som att knyta nya kontakter!
Det kan vara gamla säljare eller köpare, sådana som satt upp sig i vårt spekulantregister för att de söker boende, personer vi kommit i kontakt vid olika aktiviteter osv.

För att tagga till alla lite extra så ska alla kontor rapportera in tre gånger under kvällen hur många kontakter man följt upp och de tre kontor som lyckats bäst vinner fina priser.

Må bästa kontor vinna :-)

Egen företagare light....

Insåg framåt eftermiddagen idag att jag inte sett två av mina kollegor på hela dagen! Visst låter det konstigt, men det är ju lite hur mäklaryrket är. Vi alla har våra egna affärer och ibland är vi ute, ibland på kontoret. Vi springer om vartannat och alltid helt oberoende av varandra. Är det högsäsong ser vi knappt varann på flera dar...

Det är nog allt lite svårt för våra assistenter att hålla reda på var vi är hela tiden, men de gör det på något sätt ändå...

Som mäklare jobbar vi ju självständigt, under eget ansvar, med egen budget. Vi bokar våra egna kundbesök, visningar, kontorstider m.m. Vi är som ett gäng små företag, fast under samma tak... På gott och ont.

För visst är det skönt att kunna jobba efter sina egna rutiner och (i alla fall till viss del) på sina egna villkor, men vi är trots allt personligen ansvariga för allt vi gör och därför måste man tänka med både hjärnan och hjärtat när man jobbar! Går något fel har jag ju ingen annan att skylla på.

En liten reflektion bara, så här på kvällskanten!

=)

Nu är det dags att ringa lite till.... Ringstugan fortsätter.....

Godkväll!

onsdag 1 december 2010

Vi älskar frågor!

Vill börja mitt inlägg med ett stort grattis till gänget i Östhammar. Det är alltid roligt att slå rekord!

Jag läste Åsas inlägg om lappningen och hoppas att du tinat upp nu, Åsa! =) Lappning i alla former är bra. Ibland före-lappar vi ju också, för att förvarna lite i grannskapet om att en visning är på gång. Kanske är det någon granne som vill byta till ett större/mindre hus? Eller så kanske de känner nån som vill flytta dit?

Egentligen vill jag lägga fokus på det sista Åsa skrev i inlägget, hur vi föredrar dialoger framför monologer. För vi frossar i era kommentarer och kastar oss över era frågor med glädje! Det enda man kan önska är att ni frågar ännu mer!

Tro inte att det finns några dumma frågor, det enda som är dumt är att inte fråga!!