torsdag 8 juli 2010

Älska sommaren!

Sommarrapport från Östhammar: Alla vill sälja nu! :-) Trodde inte folk orkade tänka på sånt i denna värme. Men varför inte? Vår lilla stad är just nu mångdubblad med invånade, klart man ska passa på att sälja då.

Håller som bäst på att förbereda semestern (sista dagen imorgon). Skriver listor över vad som gäller för mina försäljningar och delar ut dem på mina kollegor. Vi är väl insatta i varandras arbete så det brukar inte vara några problem när vi hjälps åt under semestrarna.

Det är faktiskt inte helt fel att jobba under denna tid heller. Denna vecka har jag åkt båt två dagar på jobbet, bostäder i skärgården ska ju säljas de med. Då känner man verkligen vad omväxlande arbetet är.

Imorgon ska julis tillträden kallas, listorna ska skrivas klart, autosvar på mailen läggas in, semestermeddelande på mobilsvaret, säljarna ska kontaktas ang extra kontaktperson och sen tänkte jag hinna med ett kontrakt med.

Nu ska jag gå ner till hamnen och ta en glass i kvällssolen.

måndag 5 juli 2010

Vad gör en mäklare på sommaren?

Vissa har lång semester, andra en kortare variant (där jag själv är inräknad) medan andra jobbar hela sommaren.
Tempot är betydligt lugnare men det finns en hel del att göra. Augusti är en av våra mest hektiska månader så större delen av juli går åt till att förbereda kommande försäljningar. Fotograf ska bokas, föreningar ska kontaktas, objektsbeskrivningar skrivas, planritningar och prospekt beställas.

Något som också tar mycket tid är avräkningar. Både köparens och säljarens bank ska kontaktas, lösenuppgifter ska tas fram och likvidavräkningar upprättas. Detta är inte lika komplicerat som det låter men relativt tidskrävande. Ofta sitter man i långa telefonköer och så visar det sig att man ringt fel person så man får börja om från början.

Men, jag ska inte klaga, i fredags åkte hela kontoret till Lilla Essingen för ett svalkande dopp!

torsdag 1 juli 2010

Idag höjs räntan....

Idag höjde Riksbanken reporäntan och detta är sannolikt starten på flera kommande höjningar. Vad kommer detta innebära för bostadsmarknaden?
I Vasastan började första kvartalet starkt med höga snittkvadratmeterpriser runt 58 000kr. Andra kvartalet kände vi av en avmattande marknad med generellt färre spekulanter på visningarna och många objekt för köpare att välja mellan. Under andra kvartalet visar vår interna statistik på en prisnedgång runt 5 procent. Det kommer alltid finnas ett begränsat utbud av lägenheter i innerstan samtidigt som inte jag kan se att efterfrågan skulle avta. Räntehöjningar kommer säkerligen stabilisera marknaden men vi spår inga kraftiga prisnedgångar.