torsdag 24 juni 2010

Glad midsommar!

Tittar in här mitt i all midsommarkaos :-)
I söndags hade jag två visningar där jag träffade närmare 30 spekulanter, och totalt säkert 100 personer. Alla är nu uppringda och budgivningarna igång.

Nu väntar lite midsommarledigt och det känns skönt och välförtjänt! Räknade ut att de senaste 40 dagarna har jag varit ledig i 2 dagar. De senaste veckorna har de flesta bestått av 7 arbetsdagar. Känner att hjärnan inte alltid hänger med. 3 dagar ledigt känns nu som något superlyxigt!

Att det mitt i allt detta pågår världens kanske viktigaste händelse, Fotbolls-VM, är inte optimalt men något jag försöker lösa så gott det går. Åker ju mycket bil och radiosporten räddar den biten. Har även kommit på att jag kan sitta med handsfreen i örat på kontoret, och lyssna när det inte ringer eller kommer kunder såklart.

Förresten, här kan ni läsa en intervju med mig i tidningen E24.

Glad midsommar!

måndag 21 juni 2010

En ledig helg







Helgen inleddes med en traditionsenlig pick nick och mingel med alla kontor i Stockholm. Det regnade hela dagen i fredags så vi hade pick nick på vårt kontor istället. Det var en mycket lyckad kväll och det blev inte många timmars sömn innan jag skulle upp och ut och segla med några kompisar i Skärgården. Utan att överdriva tillhör inte segling mitt största intresse men det var ett härligt avbrott och vi hade tur med vädret.


Eftersom jag inte hade några visningar i helgen kommer dagen ägnas åt att förbereda tillträden för juli (det vill säga när den sista ekonomiska transaktionen görs och säljaren överlämnar nycklar till köparen).

måndag 14 juni 2010

Visningar

Igår visade jag två lägenheter och idag har fokus legat på att försöka få tag i alla visningsdeltagare för att stämma av om de uppkommit några frågor, om de vill gå vidare och lägga but etc. Mellan samtalen har jag bokat tid för fotografering, värderingar och förberett tilltäden till affärer som avslutades i förra veckan. Nu är det snart dags för kvällens omvisningar.

torsdag 10 juni 2010

En vanlig dag i juni

Visste inte hur jag enklast skulle beskriva min dag idag. Fick bli en lista.
Orkar ni läsa?

8.30 - Sätter mig i bilen, mot dagens första uppdrag. Lämnar av Smilla hos hundvakt på vägen.
9.00 - På plats hos kunden. Värdering av ett lite speciellt hus med lokaler. Kanske blir försäljning. Glömde armbandsklockan imorse, hoppas verkligen jag hinner till kontraktet. Det är alltid spänning när man startar bilen och en lätt panik infinner sig innan klockan visas.
10.20 - Sätter mig i bilen och inser att jag hinner precis tillbaka till mitt kontrakt kl 11. Ringer kollegorna och ber snällt att förbereda med fika.
11.00 - Kontrakt av fin BR. Mycket trevliga kunder gör detta till dagens höjdpunkt.
11.55 - Klar. Börja ringa på alla missade samtal samt svara på mail.
12.15 - Korrigera en objektsbeskrivning inför publicering på Internet. Skickade iväg annonsen och hoppas att många nappar.
12.25 - Just ja, äta med... Blev sushi, gott!
12.50 - Ringde banken och återkopplade morgonens värdering. Började renskriva den.
14.10 - Sätter mig i bilen på väg till dagens andra värdering. Plockade ner tillsalu-skyltar till hus som inte längre är till salu. I just detta ögonblick sker historien enligt nedan...
14.35 - Ringer kunden och meddelar att jag kan bli några minuter sen.
15.05 - Framme, nästan enligt tidplan. Värdering av ett litet lantbruk är beställt! Mycket trevlig liten gård med trevlig ägare.
15.45 - Gick lite fortare än beräknat. Ringer kontoret och ber snälla Sara skriva ut skyltkort till mig som ska sättas upp i ett skyltfönster.
16.05 - Mycket snabb visit på kontoret. Hämtar skyltkort.
16.25 - Sätter upp de nya korten i skylten på Ica. Passar på att köpa middag. Hinner jag äta innan visningen kl 17?
16.43 - Intag av middag bestående av smörgås, sportlunch och cola light. Helt enligt kostcirkeln.
16.45 - Förbereda visningen. Ställ ut visningsbocken, tänd upp och läs på det sista.
17.00 - Visning av otroligt fin BR. Det kom två som båda verkade intresserade. Budgivningen började igår, mycket roligt.
17.40 - Ringer säljaren och meddelar hur det gick. Mot nästa uppdrag!
18.20 - Skyltar upp vid ett nypublicerat fritidshus.
18.35 - Passar på att ta bilder på badstranden intill. Osäker på hur de blev i kvällssolen.. Men imorgon ska det ju bli regn så lika bra att ta dem ikväll.
19.00 - Hämtar Smilla hos mamma o pappa och passar på att andas en stund.
20.05 - Kommer hem. Måste kolla mailen, kan ju vara något viktigt. En säljare hade mailat en egen text till objektsbeskrivningen under rubriken "Säljaren berättar". Jag älskar dessa texter! De gör beskrivningarna mer livfulla. Jag lägger in den i beskrivningen och skickar iväg uppdateringen på nätet. Svarade även på ett mail från en spekulant samt lade in ett besiktningsprotokoll som precis kommit från besiktningsmannen.

Denna årstid är detta yrke en livsstil, men en av de roligaste man kan ha faktiskt! Fartfyllt och omväxlande. Nu kopplar jag av med ett fotbad och filmen Repmånad. Nya tag imorgon!

Genväg

Idag var det absolut sista gången jag följde ett av mina infall och tog en "genväg" genom skogen från ett kundbesök till ett annat.

När vägen blev mindre och mindre, och tillslut liknade mest en stig, ringde jag min lifesaver: Kollega Anders.

Fråga 1: Var är jag någonstans?
Fråga 2: Hur kommer jag härifrån?

Hans första kommentar när jag började beskriva omgivningen var:
"Nej, vänd! Du kommer komma ut på helt fel ställe nu."

Jag tjänade inte ett dugg med tid på detta dumma beslut, utan förlorade istället 20 minuter. Men, vilken naturupplevelse jag fick!

Sommarlov?

Är precis i färd med att avsluta en fastighetsaffär där ett frågetecken kvarstår, vilket kräver beslut från Byggnadsnämnden.

Besked: Det beslutande utskottet har nu tagit lite sommarledigt och kan besluta i frågan först slutet av augusti.

Vi har inte sommarlov nu...

onsdag 9 juni 2010

Mentorsskap

När jag började jobba på Fastighetsbyrån fick jag en mentor. Den första månaden gick jag bredvid min mentor och fick en grundlig genomgång i alla de moment som ingår i en mäklares vardag, allt ifrån kundbesök, visning, uppföljning, budgivning och kontraktskrivning. Det var en hektiskt period, ibland skrevs det kontrakt kl 22.00 på kvällen men också mycket lärorik. Efter den första månaden började jag "slussas ut" för att gå på egna kundbesök men med min mentor nära till hands. Introduktionen och mentorsskapet har gett mig en väldigt bra grund att stå på. Idag sitter jag och min "före detta" mentor bredvid varandra och vi sammarbetar istället för att han undervisar, ibland känns det som om att rollerna är ombytta!
Nu har han fått ett nytt "mentorsbarn" att introducera i sommar. Det är roligt att se hela processen från andra sidan och samtidigt känna hur mycket man själv har utvecklats.

tisdag 8 juni 2010

Tisdag

Imorse hade vi morgonmöte som vanligt på tisdagar. Där går vi igenom nästa veckas annonseringar m.m. Fick även ta del av mycket glädjande siffor gällande marknadsandelarna, kul! Sedan behövde jag hjälp att stämma av en värdering från förra veckan. Kändes skönt att både jag och mina kollegor resonerade lika.

När vi för en gångs skull är inne på kontoret samtidigt får man kämpa för att få en syl i vädret. Vi alla är mitt uppe i vårat och vill dela med oss av allt roligt som händer, och när alla gör det samtidigt blir det livat :-) Men det är väl ett tecken på att vi brinner för jobbet om inte annat!

Sedan gjorde jag ett kundbesök inför en försäljning. Det var inte aktuellt riktigt än, men det gör ju inget. Nu är både de och jag förberedda när det väl är dags. Jag passade på att ta fina sommarbilder som man kan komplettera med om det blir en vinterförsäljning. Sedan hade jag en visning och en hel del annat.

Har precis ätit grillad lax till middag och fått energi att renskriva två objektsbeskrivningar som återstår på dagens arbete. Har även lyckats boka tvättstugan ikväll, yes!

onsdag 2 juni 2010

2 juni

Idag har jag tagit emot flera bud: på tomter, bostadsrätter och villor. Nu är det verkligen högtryck. Alla bud ska stämmas av med övriga intressenter, säljaren, sedan tillbaka till budgivaren. Ja det är alltså ett riktigt pussel men bland det roligaste med detta jobb när man får ihop det!

Jag har faktiskt inte hunnit så mycket mer än så idag. Det var inte vad jag planerat men då är det bara att planera om. Kvar att göra idag är att renskriva objektsbeskrivningar på 2 hus som ska ut på nätet på fredag. Säljarna måste få en chans att korrekturläsa dem så mailen måste gå iväg idag.

Nu är det bara hem och kasta i sig middag, sedan ska jag sätta mig i bilen till Norrtäljetrakten för att vara fotbollssupporter! Bärbara datorn är med, jag ska renskriva mina beskrivningar i bilen och säljarna kommer att få dem på mail som utlovat!