onsdag 27 januari 2010

På hal is

Igår eftermiddag stod en fastighetsvärdering först på schemat, följt av ett hus som skulle skyltas samt en visning. Innan avfärd diskuterade jag med Anders vilken väg som var bäst att ta från värderingen till visningen, innervägen eller den längre och säkrare landsvägen. Han trodde att innervägen gick snabbare men att jag skulle tänka på hur halt det var.

Valet var givet. Snabbare lät bra.

Värderingen var inför en separation och det är alltid tungt. Att gå runt i huset gick relativt snabbt men desto mer tid la jag ner på att förklara skillnaden mellan att ena parten köper den andres andel i huset, och att ta hjälp av en sakkunnig och göra en bodelning. Fördelar med en bodelning är att man även gör upp om andra gemensamma tillgångar, den som bor kvar slipper betala lagfartsavgift och den som flyttar slipper betala skatt. Jag avslutade med att lämna visitkortet till vår jurist Josef på Juristbyrån, det kändes proffsigt.

Sen fick min arbetsdag ett tvärt slut.
Här:
Tjänade inte ett dugg tid på detta val. Här satt jag istället i en timme innan en snäll bonde kom och drog upp mig. Men huset blev skyltat och det andra visat ändå.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar på att plugga vidare till mäklare vid KTH. Har dock några frågor som jag skulle uppskatta om ni kunde svara på:

    1. Vad är fördelarna/nackdelarna med att jobba som fastighetsmäklare?
    2. Hur ser framtidsutsikterna ut? Finn det behov av mäklare?
    3. Hur mycket tjänar man som nyutexaminerad fastighetsmäklare?
    4. Hur fungerar det med lönen? Är det bara provisionsbaserat eller har man någon slags grundlön?
    5. Hur många objekt säljer man per månad ungefär?

    Tack på förhand!
    MVH

    SvaraRadera
  2. Hej Amanda!
    1. Fördelarna är alla trevliga människor man träffar och att det är ett väldigt fritt och varierande yrke. De få nackdelar jag kan komma på är alla tunga saker vi får vara med om (precis som många andra yrken, så klart) så som dödsfall och skilsmässor. Man ska också tänka på att vi oftast jobbar när andra är lediga, plus kontorstiden.
    2. Jag svarar som jag gjort tidigare, det finns alltid jobb för duktiga mäklare. Jag vet att studenter just nu har det tufft i konkurrensen, men i vårt företag tex efterfrågas nya mäklare hela tiden.
    3 och 4. Hur mycket man tjänar beror alldeles på vilken marknad man arbetar, hur mycket man arbetar, och hur duktig/ambitiös man är. Eftersom de flesta har någon form av provisionsbaserad lön är det svårt att svara på. De flesta nya får en grundlön de första månaderna innan man kommit igång.
    5. Det finns månader man säljer 10 objekt och de man säljer 0. Men en uppskattning är att mitt snitt ligger runt 4-5 per månad.

    Vad roligt att du funderar på att bli mäklare! Jag hoppas mina svar hjälpte dig. Rekommenderar starkt att du redan nu tar kontakt med en mäklare för att få göra praktik. Det går bra både under gymnasiet och på universitetet. Då vet man på en gång om det verkar vara ett yrke som passar.

    Lycka till!

    Mvh Isabella

    SvaraRadera
  3. Amanda BL, mäklare går inte att bli på KTH utan du får söka dig till de mindre högskolorna.

    Varför värderar mäklare bostäder när allt ändå säljs via ett s.k. auktionsförfarande?

    SvaraRadera
  4. Men visst kan du utbilda dig till mäklare på KTH! Information om utbildningar hittar du på fastighetsmäklarnämndens hemsida. Läs mer på http://www.fastighetsmaklarnamnden.se/Sve/Filer/fmn_faktablad_utbildningskrav.pdf

    Angående din fråga om mäklarens värdering... Vi gör en bedömning av värdet före försäljning av flera anledningar. Dels så vill man ha utgångspriset på en relevant nivå, dels vill jag som mäklare göra en bedömning för att veta om det är möjligt att sälja till det pris säljaren förväntar sig. Annars lägger jag gärna annonspengar på någon annan försäljning.
    Budgivningar är annars det enda sättet att veta rätt pris, ett mer tillförlitligt facit får man ju inte! Mäklaren sätter inte slutpriset, så vår bedömning ska väl mer ses som en prisrekommendation.

    SvaraRadera