fredag 30 oktober 2009

"Ringstuga" "Rimstuga", ja vem vet....

Ja, det är väldigt nära....
Min mamma sa, - Vad sa Du på Din telefonsvarare? Att Ni skulle ha landets största Rimstuga....
I vår familj rimmar vi på alla julklappar så min mamma hade väl det i tanken när hon ringe mig och svararen gick igång. Man hör vad man vill.... Så är väl föräldrar lite? Min mamma är världens bästa! Rolig, snäll, respekterar alla olikheter och tycker om mig även om jag inte tänkte hjälpa henne med hennes rim denna julen heller....

Jo, det är så. Vi på Fastighetsbyrån har haft landets största "RINGSTUGA" och bara vårt lilla kontor fick 40 intagsförsök på 45min x 3. Jag själv fick in 10! Bara genom fokusering och målbilder! Det stämmer hela tiden, det jag bestämmer mig för klarar jag, nästan alltid menar jag då...
När jag cyklade till jobbet imorse så kände jag total tycka över vår framgång igår! Alla var med och gjorde ett fantastiskt jobb. Tack alla Ni!
Tack Per i Lund för att Du tog denna idé till Fastighetsbyrån! Att få kollegor som haft andra arbetsplatser är mycket stimulerande, speciellt när de har det goda omdömet att ta med sig alla russinen ut kakan. De som har flest russin vinner!?

Idag har jag haft två avslut där två av mina tre praktikanter varit med. Christoffer och Otto var med mig på ett lite större avslut. Det gick bra och säljarna har nu flyttat ombord på sin båt och drar så småningom till medelhavet efter att ha sålt en stor fastighet med restaurang! Byter liv kan man väl säga? Ikväll skulle de bjuda vänner på vin& ost i båten! Gott med människor som uppfyller sina drömmar.
Jag drömmer just nu om lite cava och idol! Idol är mitt favoritprogram efter debatt och kvällsöppet! Axel, min äldsta som kom just från Egypten där han varit med en kompis familj! Han såg ut som en papparkaksgubbe och hade nu blivit ett helt huvud längre än jag. Vera ligger på soffan och myser och Hugo åker "skate". Skall vara ledig imorron och jobba på söndag! Det kommer bli strålande väder då! Min man skall fixa tappas ikväll, gott.

onsdag 28 oktober 2009

Grannkärlek

Var fjärde svensk har kysst sin granne! Idag presenteras vår undersökning som visar detta fantastiska resultat.

Jag har tagit det hela ett steg längre och tillhör de 3% som flyttat ihop med sin granne. Här kan du läsa mer om vår undersökning och även läsa vilka underbara grannromanser vi mäklare stött på (och även läsa om min historia).

Om du har en egen historia att berätta kan du också tävla med den och vinna ett presentkort på IKEA.

tisdag 27 oktober 2009

Mycket nu... igen

Sitter framför datorn i två minuter innan jag är på språng igen. Den här veckan och förra har jag jobbat dels hos mig själv på borlängekontoret, och samtidigt vikarierat hos Cattis på fastighetsbyrån i Gagnef,. Hon är på semester lyckosten.
Så jag hinner knappt hem på kvällen innan det är dax att åka igen på morgonen.. Långa dagar mao.

A

måndag 26 oktober 2009

Gula gummishandskar och cowboyboots....

Började 08.00 hos tandläkaren med dottern Vera. Hon vägrade öppna munnen... Lirkade och kom med olika trevliga inlägg men det hela slutade med att tandläkaren bara räknat mina tänder?! Jag vet att Vera har 20 tänder så jag berättade det. Jag hade fler.
På jobbet 08.20 med nya friska krafter efter min förfärliga vecka som tog slut även om jag inte trodde det!

Lovvecka och många kunder som vill besöka våra visningar. Renskriver ett hus, har just fotat ett hus i ösregn, fixar till det i picasa. Vilken utveckling vi haft i fotovärlden, bra för oss om man använder detta rätt.

Skall nu ha uppföljning på den "komplicerade" affären genom att ringa Per Fischer och fråga om jag kan söka vilande lagfart. En sak är helt säker, jag lär mig många nya saker varje dag så om jag inte stannar upp utan vill följa utvecklingen och inhämta kundskap så kommer Fastighetsbyrån Österlen överleva allt...

Fick just klart med den 3:e och sista nyanställningen på kontoret! Jag blev jätteglad för att hon tackade ja! Berättar senare vem alla dessa förtjusande mäklare är! Har mer kul pågång för företaget men det berättar jag en annan dag!

I konjunktursvakan avböjde vi hjälp till kontorsstädningen, ja, dumt, men så blev det!??
Jag hade därför svarat snygga byxor&topp, cowboyboots och stora gula gummihandskar när en kund kom upp och ville prata med mig!? Intressant syn men högst mänsklig....
Jag kommer få in det huset även utan gula gummihandskar!

torsdag 22 oktober 2009

Vem är den skyldige?

Hade nyss ett samtal med min far angående min extra hemnyckel som hänger hos dem. Pappa frågade: "Vilken är din nyckel då, den med en nyckelring som det står Svensk Fastighetsförmedling på?"

Två frågor slog mig.

1. Varför skulle jag ha en SF-nyckelring på min hemnyckel?
2. Vad gör en sådan nyckelring i mina föräldrars hem?

Detta ska utredas och ordningen måste återställas!

Ränteskillnadsersättning

Reporäntan blir kvar på samma nivå. Ska bankerna sänka bolåneräntorna ännu mer nu? Stackars säljare med bundna lån tänker jag då...

Löser man in ett lån i förtid som man bundit på t.ex 10 år får man till banken betala en s k ränteskillnadsersättning. Enkelt förklarat får man betala skillnaden mellan räntan man skulle betalat till banken under återstående bindningstid och räntan som banken nu lånar ut samma pengar till en annan kund för. Det kan bli hundratusentals kronor i de värsta fallen.

Tråkigt nog är många så ovetande om detta. Tänk verkligen på det när du binder lånen! För att slippa hela smällen på en gång kan man flytta med lånen till nya boendet (förutsatt att det inte är hyresrätt, så klart). Då byter man säkerhet för lånet och fortsätter betala den högre räntan till bindningstiden löpt ut.

En klen tröst när man ska betala ränteskillnadsersättningen är att man får tillbaka 30% i nästa års deklaration, precis som alla räntor man betalar.

Reporänta och repressalier....

REPORÄNTAN ligger kvar på samma nivå som tidigare!! Bra för de allra flesta. Stimulerar trots allt vår ekonomi positivt och det kanske kan bli så att bankerna måste låna ut lite pengar även om deras vinst inte blir lika stor... Man kan ju inte leva i vakuum hur länge som helst, eller?

1991! Blev jag mäklare, superhärligt och jag visste att det kommer vara det roligaste jobbet för min del, i hela världen.... Naiv? Nja, lite kanske. Denna veckan har varit min värsta mäklarvecka i hela min mäklartid! Förfärlig på alla sätt.
Budgivare som är missnöjda fast jag gjort allt som står i min makt för att undvika missuppfattningar men kunden tyckte ändå såhär; - Du har coachat mig till fel bud? Då hör det till saken att jag ger sällan förslag till bud då det troligtvis kommer vändas mot mig! Han tyckte vidare att säljaren gjort rätt att välja men han skulle fundera på vilka repressalier som kunde vara tänkbara för mig. Hot? Ja, lite...

Vidare denna vecka så har en säljare kommit på att raden om villkor för att lantmäteriförrättningen måste vara uppfylld innan några pengar erlägges var inte bra. Hon ville ha pengarna nu och hon har vänt sig till en stor advokatfirma i Göteborg som skulle hjälpa till med detta. Den mycket unga mannen på denna stora fina advokatbyrån ringde till lika stora och fina Fastighetsbyrån och skulle "vägleda" en enkel mäklare att göra ett avtal mellan parterna som endast skyddade hans klient!! Hur dum få man bli? Ursäkta språket! Jag förklarade att det handlade inte bara om att fastigheten inte hade någon registerbeteckning utan jag berättade också att banken troligtvis inte lånade ut pengar till ett hus som i juridisk mening inte finns ännu!? Det hade han inte tänkt på och tog fram den stora stora lagboken men bad att få återkomma när han pratat med kollegor. Det gjorde han flera dagar senare men inte med något förslag utan med ett lätt hot om att enligt §1 kunde de kräva betalning... På denna stora, fina advokatbyrå klipper man alltså ut § 1 utav 17? Säljaren har försökt övertyga alla att jag och mina rådgivare inte kan fastighetsrätt... Men ack så fel de fick. Advokaten är numera utbytt mot min och byråns hjälp. Men jag har blivit rejält "slagen på" då vi på byrån inte sysslar med tveksamma klausuler. Pratade med en mycket trevlig jurist på Mäklarsamfundet Per Fischer som verkligen såg möjligheten men varnade för farorna, precis som jag tycker man skall göra, Tack Per! En enkel fråga som, när övergår äganderätten på fastigheten? Den var så svår att t.o.m "gurun" inom fastighetsrätt Folke Grauers skulle kunna ha svårt, eller nej kanske inte....
Jag har jobbat till ca 23.30 mån, tis, onsdag och ikväll skall jag på styrelsemöte med Friskis& Svettis så då hämtar jag lite energi!
Imorron "tar jag in" ett hus och säljer ett! Härligt avslut på en vanlig vecka?!
Jag har också umgåtts med min familj och varit på spinning.

Alla veckor har ett slut och det kanske ändå är så att om jag varit mäklare i 18 år så är det dags att få lite "stryk"? Men det berör mig ända in i hjärtroten!

torsdag 15 oktober 2009

I väntan på besiktningen

Veckan har hittills inneburit publicering av 3 fina hus i Tierp. Hoppas att det gör att vi kan möta efterfrågan något, för utbudet har inte matchat efterfrågan i år.

På det ena kommer samtal på samtal om folk som anmäler sitt intresse för visning. Bra start! Fick nyss besiktningsprotokollet från Anticimex, och pulsen börjar slå lite extra.. En allvarlig anmärkning där och det kan göra det hela betydligt svårare. Det såg faktiskt jättebra ut. Så klart finns anmärkningar (inget hus är perfekt), men det var långt bättre än vad man kan förvänta sig av gamla hus.

Vi har perfekt utgångsläge för en lyckad affär med andra ord, för alla parter.

tisdag 13 oktober 2009

Snö!

Mamma ringde imorse med beskedet att det var 10 cm snö i Tierp. Jag sladdade iväg med sommardäcken.

Insåg att jag med nya bilen bara fick dubbfria vinterdäck = en total omöjlighet med tanke på vilka små ishala vägar vi åker på.

I vintras fick kunder dra upp mig ur diken vid två tillfällen. Då hade jag dubbdäck. Vad kan man skylla på då, vägen tog slut?

måndag 12 oktober 2009

Gamla dödsbon

Hjälpte nyss en kund att förstå att pga att pappans fastighet stått kvar i pappans dödsbos namn (trots att han avled på 60-talet), betraktas det skattemässigt som försäljning av näringsfastighet. Skiftar man aldrig dödsboet blir fastigheten det fjärde året efter dödsfallet att betrakta som näringsfastighet, med andra skattekonsekvenser naturligtvis.

Då privatperson överlåter bostad blir skatten 30% på 22/30 av vinsten (ca 22% totalt). Vid överlåtelse av näringsfastighet blir skatten 30% på 90/100 av vinsten (ca 27% totalt). Värt att tänka på!

Annars har dagen mest gått ut på att förgäves försöka få tag på folk.

Ny vecka

Måndag och tusen saker att göra.. Det är konstigt hur det kan vara lugnt o skönt på fredag kväll när man kommit hem och tycker att allt är avklarat. Men jag hör ju till en av de som svarar i telefonen på helgen också, så det blir lixom jobb ändå över helgen också.
Så måndagen har varit full med problemlösning, bokning av tider och svarande på frågor. Och det är ju det som är så kul. Att vara spindeln i nätet.

Helgen har bjudit på hästhoppning.. Jättekul. Och hemmapyssel.
Men nu ska jag ut o fota ett hus som jag skrev uppdragsavtal på i fredags, och så nu har ju himlen öppnat sig!! tjo.

A

Lagerbäck...

Min man är från Danmark och var naturligtvis i Köpenhamn för att se matchen, ( Mark är inte fotbollsintresserad, men gillar stämning!)! Under Sverigetröjan hade han den danska. Smart. Jag hejar på den som vinner!! Han åkte iväg i Sverigetröjan och kom hem i den danska, helt normalt!?

Lagledaren i ett team spelar en stor roll! Det ser jag på kontoret. När jag ger feedback och återkoppling blir allt mycket bättre, på alla sätt! Jag måste bara komma ihåg att det spelar större roll än jag tänker mig! Att se personen ifråga. Kund, medarbetare, barnen, livspartnern, motionärerna, vännerna och alla andra i ens nära omgivning ingen skillnad, alla växer av det och mötet blir mycket trevligare!

Idag har jag startat med en bra visning och fick också ett bud som jag ser går att göra något med, typ sälja huset... Jag kommer få ihop kunderna, bara 100.000:- skillnad. Jag har en målbild klar! Den når jag! Imorgon har jag ett anställningsmöte som jag ser fram emot! Hoppas så att det blir som jag önskar! Att hon vill jobba i vårt team.

Fick in en fin liten gård idag! Skall ut och träffa familjen på onsdag. En av ägarna tyckte det skulle röjas innan det såldes, det har hon så rätt i! Vi skall göra tidsplanen klar för försäljningen. Kul.

torsdag 8 oktober 2009

Idag har jag haft en riktigt hetsig dag.... igen!

Det viktiga i all stress i arbetet är att jag tycker det är vansinnigt kul! Får liksom inte nog...
Möte 08.30-09.30. Visning 10.00-11.00, de kom 10.50... Fick hög puls då mitt nästa möte startade 11.00-11.45, Lunchmöte 12.13.45. Mötet över lunchen var ett Frsiksi& Svettis möte då jag också är ordförande i den föreningen. När dessa möte hade avslutats hade jag 24 missade samtal och 13 medelande. YES! Jag är verkligen behövd?? Skoja lite.
Har inte firat att jag var södra Sveriges bästa mäklare i september men jag såg i kylen att min man hade lagt in en riktigt bra champagne, men det kom något emellan, typ livet...

Håller just på att anställa lite nya mäklare och deras önskan är att få lite information om villkor etc. Klart de skall få men som Ni vet så drivs jag mer av kundfrågorna än anställningsfrågor så det är mycket bra att de påminner mig om min roll! Jag har bokat in de på möte nästa tisdag så jag har gjort vad jag ska såhär långt.
En kollega frågade om vi skulle vaccinera oss för svininfluensan? Det erbjöd några arbetsgivare.
I dessa situationer inser jag att jag inte är bäst på att vara chef, för jag är alltid steget efter i denna typ av frågor. Jag tänkte det var gamla och sjuka som skulle få denna spruta, inte pigga, friska och glada mäklare? Jag kan ha fel. Jag svara nej. Imorron startar jag dagen med ett spinningpass som ger mig massor av energi. Elna praktikan skall få hänga med mig hela dagen imorron så då måste jag göra allt rätt&riktigt. Det gör jag alltid men på mitt sätt...

onsdag 7 oktober 2009

Förebilder

Mina kollegor Anne-Lie och Carina har fått Östhammars kommuns utmärkelse för gott värdskap. De kan "konsten att få människor att känna sig välkomna!"


Läs den fina motiveringen här.

tisdag 6 oktober 2009

Månadsmöte

Ikväll har kollegorna samlats för månadsmöte. Viktigast på dagens agenda var nya foton av oss till hemsidan. Såg med fasa fram mot detta moment med tanke på att fotot här till bloggen tog min stackars sambo 3 (!) kvällar av fotande att få fram ett perfekt. Men det gick faktiskt bra idag. Får se om jag är lika nöjd när fotona kommer från fotografen och min lupp åker fram.

I övrigt kunde vi konstatera att september knappast innebar någon avmattning av sommarens högsäsong. En kollega slog kontorets försäljningsrekord förra månaden.

Jag däremot lyckades med bedriften att sälja ett hus vi haft till försäljning i 3 år! Ibland hittar vi köparen direkt, ibland tar det lite längre tid. Äntligen!

Balanskonstnär....

Det är precis det vi mäklare måste vara, alltid och i alla läge! Budgivningen är ett levande exempel på att inte blanda ihop saker som egna värderingar, anta saker eller tro man har förstått! Tydligheten har inga gränser. Just nu har vi en kund på kontoret som inte tycker hon blivit korrekt hanterad! Och hon har rätt i sin egen känsla! Vi måste alltid ställa oss frågan; kunde jag gjort på annat sätt för att inte kunden skulle känna såhär? Vad bär jag för ansvar i att kunden inte är nöjd? Vi bär mycket ansvar! Vi skall vara bäst på kommunikation! Det är vårt viktigaste arbete! Är en kund onöjd måste vi se på helheten och vårt arbetssätt. Att vara med i en budgivning är stressande för de flesta kunder, därför är vårt arbete extra viktigt i dessa känsliga sammanhang! En tips till alla Er kunder. Va tydliga med Er upplevelse och våga berätta det för mäklaren. Ni har all rätt till korrekt behandling. Man är inte besvärlig för att man ställer frågor eller ifrågasätter. Det är en del av affärens gång! Känner Ni att mäklaren tycker att Ni är besvärliga och ifrågasättande så säg till mäklaren.

Jag har inte bloggat med Er på några dagar men jag fick svaret idag! Jag vann tävlingen som region syds bästa mäklare i september!!!! Yes! Eftersom alla är så duktiga i vår region så kräver det en insats för att vinna!! Jag är så glad så glad, förra månaden kom jag 2:a!! Också mycket bra! Håller på med två ganska långsamma budgivningar för min smak! Skall se om jag kan öka tempot lite så vi når målet snart!