fredag 28 augusti 2009

En (liten) del av mäklarvardagen

99% av min vardag är precis så rolig, intressant och inspirerande som jag beskrivit den i bloggen. 1% är riktigt jobbig.

Idag har jag varit på ett trevligt kundmöte, haft ett tillträde som gick galant samt haft en visning (där visserligen spekulanten inte dök upp), men jag och säljaren hade trevligt. Ändå mår jag inte på något sätt bra när jag nyss kom hem. Varför? Jo, för att köpare och säljare tvistar i en fastighetsaffär (som är avslutad).

Det saken gäller är att en kostnad uppkommit som ingen räknat med, och vem vill betala? Ingen. Jag gjorde klart från första början att jag aldrig kan vara någon domare mellan dem, men jag måste erkänna att jag förstår dem båda. Det har aldrig riktats några anklagelser mot mig, men det ska man ha klart för sig: Som mäklare som står mitt emellan två parter som tvistar, får man tåla ett och annat. Jag har gjort så gott jag kunnat med att försöka hitta en lösning, men ibland går det inte. Jo, det finns faktiskt ett enkelt sätt att lösa det: Jag betalar kostnaden med mina egna pengar. Fast det har jag ju ingen lust med heller...

Som tur är har vi en otrolig service i våra kundombudsmän. Fantastiska Erik Nyström på HK har idag med sin juridiska kunskap och sitt lugna och sansade dalmål, gjort att vi kommit åtminstonde ett steg i rätt riktning. I alla fall lyckades han lugna en mycket förtvivlad mäklare.

Nu väntar den bästa avkopplingen som finns. I 2*45 min kommer jag att försvinna in i fotbollens underbara värld!

Budgivning

En kund som bjuder på många hus på samma byrå... Samtidigt!
Ja, det kan man göra men trovärdigheten i buden blir ju svåra? Om accept infinner sig på två hus ungefär samtidigt, vad gör kunden då? Köper båda? Inget? Ja, det ända vi vet är att om det varit en budgivning där fler kunder varit inblandade så är det inte snyggt. Vi mäklare kan upplysa om att det är bra om de buden som framförs är för att man vill köpa huset för det priset....
Kunden svarar, - Jag står mig själv närmst. Om det inte varit på samma byrå så hade det naturligtvis aldrig blivit ett problem då man inget vet, men nu vet vi att de bjuder på 3 eller fler! detta kan ju hända om man befinner sig i en marknad där köparen fått tillbaka lite av att vara en part och inte bara en bland många många kunder. Men oavsett hur många kunder som finns är det etik och moral som styr oss.

Har haft riktigt bra vecka med många försäljningar, bra intagsmöte och jag har vunnit de flesta. Haft lite säljträning med mina kollegor och i onsdags hade vi en trevlig sommaravslutning med medarbetare som hjälp oss över sommaren. Hösten, äpple, sol&svalt, varmt vatten i havet, härliga joggingrunder på morgonen, lagom med människor och en härlig sensommar är påväg!

Jag hade rätt när jag för längesedan skrev att jag tyckte det var onödigt med lapplisor under sommaren då det är vi permanent boende som står felparkerade, mycket riktigt, idag var hela Järnvägsgatan belamrad med bilar från orten...Man kör på gågatan, parkerar på handikapssplatser och kör mot enkelriktat. Precis som det brukar vara fram till juni och efter augusti. Väntar bara att någon bil skall köra ner för trapporna vid systembolaget för då behöver man inte köra genom gamla stan...
Söndagens visning blir med bankman. Trevligt. Har varit en paus då sommaren är lite tajt med arbetskraft.

onsdag 26 augusti 2009

Det kallas prioritering

Efter "intaget" av en bostad som ska säljas ska en objektsbeskrivning skrivas och mailas/skickas till säljare för godkännande, tidplan skickas till säljarna när de olika sakerna ska utföras, fotografering bokas, energideklaration/överlåtelsebesiktning beställas, förfrågan till förening skickas (vid bostadsrätt), ägarförfrågan till lantmäteriets datapantbrevsregister skickas (vid fastighet), förfrågan till bank skickas om befintliga lån som belastar bostaden, annonser planeras, publicera på nätet, matcha mot spekulantregistret, skylta på kontor och banker, skylta vid bostaden, och sen är vi igång!

Senaste veckan har jag fått in 5 nya bostäder som ska säljas. Dessutom är det fullt upp med visningar, värderingar och tillträden. Jag behöver inte säga mer än så. Jag har att göra.

Tim bad mig "snygga till lite" hemma innan han slutar jobbet. Fortfarande är diskberg, 35 hårtussar a la Golden Retriever och tvätthög orörda. Han kommer bli på strålande humör när han kommer hem om en halvtimme och jag sitter och renskriver en objektsbeskrivning.

måndag 24 augusti 2009

Klädkod....

Ibland bara fungerar det inte!
Synkning av den egna agendan, kundens och säljarens agenda. Det har aldrig hänt att jag inte löst dagarna på bästa sätt. Det gjorde jag även i onsdags. Allt var på plats, kunderna fått sina tider bekräftade via mess och jag i min agenda. Hade mycket den dagen så allt skulle klaffa för att inte någon skulle behöva vänta på mig....

Avslutade dagen som instruktör på Friskis& Svettis, hade just hoppat upp på cykeln, satt på mig headsetet så ringer min mobil, jag har den alltid på ljuslöst men jag ser ju när den ringer....
Samma nummer ringde ca 20 gånger och då förstår jag att något är på tok! Ber mina motionärer cykla vidare går ut och svarar och en kund i andra ändan säger, - Jag står här ute och väntar på Dig, när kommer du? Tanken får raketfart, hade redan hög puls, tänk, tänk, tänk, vad gör jag?
Säger till kunden att det måste blivit missförstånd men att jag naturligtvis löser det, säger också att jag är på spinning och inte har agendan med alla nummer till kunderna med mig men att jag skall jobba på snabbt för att lösa det. Kunden upplyser mig att han kört från Göteborg i ända ärrendet så det var bara att lösa.
Jag ringer säljaren som är hemma och lackar ett golv...Berättar det inträffade och han åker naturligtvis ut och räddar situationen. Jag går in och fortsätter spinningen som jag har 40 minuter kvar på, ingen annan ledare fanns i salen så jag kunde ju inte bara lämna 20 motionärer?! Jag försöker fokusera och det går ganska bra. Bestämmer mig för att be en motionär ta de sista 10 minuterna så jag kunde komma innan. Då hade säljaren och köparen träffats ca 45 minuter! Jag har inte mycket tid på mig för att rädda mitt ansikte. Jag kör ut i svarta träningsbyxor, träningstopp och mina svarta lacktofflor....Håret är som jag kommer från duschen, kortklippt så jag kan dra fingrarna igenom och tror det blir snyggt! Kl 19.10 kör jag upp på infarten och allt var frid&fröjd. Jag förekom ang. min klädsel men det var helt plötsligt inte lika viktigt som att jag kom och var engagerad i stunden. Jag gjorde helt rätt men klädkoden på Fastighetsbyrån ändrades just den stunden.

Alla dagarn har ett slut men på telefonsvararen till min kollega Elna lät det såhär, - Hej Elna, var är du, behöver hjälp nu, är ute och visar hus i spinningkläder, trista strumpor och lacktofflor, lätt svart under ögonen, röd i ansiktet och inga dokument med. Är du helt säker på att Du vill bli mäklare? Hon vill bli mäklare! För hon tycker det verkar vara kul och skiftande, jag ger henne helt rätt i det.

onsdag 19 augusti 2009

Dagens lista

Vi turas ju om att ha "innetid", dvs tid då vi har ansvaret för att svara i kontorstelefonen och hålla kontoret öppet. På lunchen hann jag och Anders knappt mötas i dörren för att stämma av läget (jag precis inkommen efter ett intag, han på väg ut på nästa). Nu i eftermiddag är alltså jag inne och brukar alltid skriva ner allt jag har i huvudet som ska göras på en lista, och stryka allt eftersom. Så här ser dagens lista ut hittills:

Ring banken, återkoppla efter ena intaget från igår.
Renskriv gårdagens samt morgonens intag. 3 av 3 kvar.
Förbered intaget imorgon bitti.
Maila bilder på ett hus till köpare och säljare.
Ring upp kund som varit i kontakt med banken, ska sälja. Besök bokat till nästa vecka!

Återstår idag är alltså renskriva mina anteckningar från kundbesöken. Vi har jättefina mallar att utgå ifrån, men det är inte det lättaste att följa dem när man går runt med ägarna och vill få med precis allt de säger. Det står alltså anteckningar precis överallt på blanketten (ca 8 sidor) och gärna en massa förkortningar som jag kommer på i precis samma ögonblick jag skriver det (då har oftast kunden börjat prata om något nytt).

Dagens nöt att knäcka är att lista ut vad jag kan ha menat med noteringen "150 v tomt". Jag brukar alltid få ihop det tillslut.

Middag a la stressad mäklare

Igår inträffade något mycket ovanligt: Jag kom hem från jobbet först och fick då ansvaret för middagen. Mina krav är: Det ska gå snabbt och gärna vara någorlunda nyttigt. Denna smakupplevelse tog mig 4 minuter att göra. Är även nöjd över komponeringen av hela kostcirkeln: Kolhydrater (pulvermos, nyttigt va?), proteiner (salta biten, konserv) och grönsaker (skivade aptitrödbetor).

Det var en fin avslutning på gårdagen som innehöll intag/värderingar av två bostäder som ska säljas. Den ena kör vi igång med på en gång (fotografen var där samtidigt som mig, riktigt bra) och den andra återkopplar vi mot slutet av veckan för att göra upp en tidplan.

måndag 17 augusti 2009

I'm back

Tillbaka till min mäklarvardag igen, äntligen! Vi har med stort pusslande lyckats ha sommarsemester allihopa på kontoret. Mycket välbehövligt och välförtjänt.

Dags för andra halvlek då. Vi kan blicka tillbaka på ett första halvår som har varit lysande både för företaget i stort, det lokala kontoret samt för mig själv. Låt oss hoppas att resten av "krisen" går oss lika obemärkt förbi.

Dagens fråga: Hur snabbt kommer Usain Bolt att kunna springa egentligen? Gårdagens uppvisning ger mig rysningar fortfarande. Tänk om jag var så snabb... så mycket jag skulle hinna!

tisdag 11 augusti 2009

Go:teborg | Ny grafisk profil

Vi har fått en ny grafisk profil här på västkusten - det kostade 1 miljon kronor.

Vad får du för 1 miljon kronor idag i Göteborg Centrum där jag är verksam?

Hemnet.se finns det till försäljning 69 lägenheter för under 1 miljon idag. Någon av dem kanske kan du få?

-Eller få och få - du måste först ha lånelöfte från en bank - idag visar det sig att en annan bank än Swedbank - (stationerade i Karlstad och statlig, röd logga och de bjöd alla på pizza för ett par år sedan - Vad har pizza med banken att göra?) - ville villkora ett köp med att de ville godkänna föreningen först.

Affären är alltså inte klar förrän banken har godkänt föreningens förehavanden, ekonomi etc. Alla banker har det som krav i sina lånelöften - något som är självklart naturligtvis - självklart måste de få godkänna det som banken ska låna ut pengar till - men, i det här fallet så kom det lite väl sent från bankens sida alltså...

Borde det inte vara rimligt att banken informerar sina kunder mycket tydligt att - detta lånelöfte gäller inte förrän vi har fått godkänna den förening som lägenheten ligger i...och därför vill vi innan du börjar att lägga bud på lägenheten se den senaste årsredovisningen.

Självklart delar vi alltid ut den till kunden på visning och självklart finns den digitalt på alla våra annonser på Internet - se själva...

Med summering av ovan innebär det krasst att alla kunder som har lånelöfte från den banken inte har ett bindande löfte - än...vilket innebär att vi inte kan ta emot ett bud från spekulanter med den banken som långivare - eftersom inga av deras lånelöften är bindande varken skriftligen eller muntligen...

För att återgå till min ursprunliga reflektion över hur långt 1 miljon räcker så är det nog tyvärr så att det inte räcker särskilt långt. Inte avseende boendefrågan i alla fall - det finns nämligen något som tyvärr kan uppstå och det är en s.k budgivning...

Annars får du

526 st enkelbiljetter till London med Ryanair

4016 st Svart slippers i textil från Din Sko

10 101 st blommiga herrkalsonger från Kappahl - du behöver alltså inte tvätta på 27 år - bara en sån sak!?

Eller varför inte 8 340 st neongrön Borat Mankini

/Panno

Tillbaka

Är tillbaka på jobbet,, inte efter semester men massor av jobb, springer runt runt som en dåre. Njutbart är det att ha mycket att göra, blir mer effektiv då lixom.
Så nu är det tillbaka till jobbet som gäller..
A

söndag 9 augusti 2009

Söndagar är inga vilodagar men visningsdagar!

Söndag, 07.25, Vera vaknar och vill inte ligga kvar speciellt länge. Bra för jag skall jobba tidigt och mycket idag. Min man går upp och de kör och hämtar bullar. Jag ligger kvar lite till....
09.15, Väskan packas, nyckelnummer synkas, cider och allt är snart på plats. 6 öppna visningar, i häftigaste laget men går bra om man är väl förberedd.
10.15, första visningen, 6 familjer kom. 3 familjer köpintresserade. Sol, cider och trevliga samtal.
11.00, andra visningen, 5 familjer, nästan samma personer då jag lagt visningarna upptill eftersom de var i samma område. 2 köpintresserade! Nu börjar tiden springa och jag får lite bråttom.
12.00, tredje visningen. 25 minuter efter en mega stor traktor som det var helt omöjligt att köra om, försökte sådär en 30 gånger....Vi är på Österlen och då får man köra långsamt, titta på allt fint och inte köra till sidan för då är man ute i åkern!
12.45, fjärde visningen, en kund och hon vill köpa, bingo!
13.15, femte visningen, en kund som gav svala signaler men skulle köpa något så antingen säljer jag det huset eller något annat för vi var överens om att de skulle köpa genom Fastighetbyrån!
14.00 sjätte och sista visningen. Gick fint och fick påvägen hem se en helikopter landa för att hämta någon skadad som kom in med någon båt? Trist men spännande.
Hemma 15.00 och ganska uppe i varv. Tog på mig sommarklänningen och tog Sydsvenskan, la upp fötterna på bordet och blundade en kort stund. Vi gick ut och åt på en lagom bra restaurang men jag var med familjen och då känna allt bra....
Efter ca en timme återkopplade jag till alla säljarna för att berätta läget och min känsla. Positivt! Tror jag säljer 3 av de sex husen. På vägen mellan Kivik och Simrishamn fick jag ett bud på ett annat hus jag har till salu och säljaren accepterade så bakom den där stora traktorn och alla turister fick jag tillfälle att skruva upp radion och småskrika ut min glädje.

Imorron startar dagen med en besvärlig värdering mellan två personer som ligger i skiljsmässa.
Hot, poliser och andra icke ok metoder används. Jag har inget problem att ta svåra uppdrag men jag har svårt när kunderna inte kan kliva ur sandlådan och se till att få ett ok slut. Men jag behöver inte gå in i det. Jag har ett uppdrag att värdera. Då gör jag det.

Har just tittat på stv2, Inte som min syster. En dokumentär hur kvinnor har det i Libanon. Förfärligt hemskt. Jag går helt igång av förtryck, rasism, orättvisor ja helt enkelt när vi inte är tolleranta mot varandra och visar respekt för hur vi vill leva våra liv. Vi som har möjlighet att leva i en demokrati förstår inte alltid hur det kan vara att inte göra det. Bra att det finns duktiga dokumentärfilmare som bjuder in oss i deras liv.

Gonatt,

måndag 3 augusti 2009

Tack SVT! Vilken reklam vi fick imorse!

06.10, Seg, trött och vilse Idag ska Vera börja på dagis och rutinerna är på plats. Axel och Hugo sov vidare.

07.35, SVT berättar om Simrishamn/ Österlen i 10 minuter! Det handlade om att semestra! Vilken reklam, för det var bara positivt. Reportern berättade också att det fanns så mycket så hon kunde bara välja ut en liten del....Hav, konst, restauranger, amatörkonstnärer, cykelvägar, caféer och LJUSET! Det berömda! Jag blev varm i hela kroppen av att jag faktiskt jobbar här varje dag och får bo här.

Tack SVT för reklamen, obetalbar! Bättre kan det inte bli, jo några repriser kanske!?

08.20, Dagispersonalen möte upp och är alltid trevliga. Veras "bästis" tog emot henne med kommentaren. - Jag har längtat efter dig...Vera svarade; - Ska vi leka nu då? Vilken ljuvlig start på dagen, för alla.

Idag skall två avtal skrivas, en värderingen mellan två syskon som inte tycker om varandra längre och en visning genomföras! Som en vanlig dag helt enkelt.
Vi har sålt otroligt bra de senaste veckorna. Det är drag igen. Bra för alla.
Har idag pratat med en praktikant om att jag tycker hon är riktigt duktig och att jag gärna ser henne anställd hos oss. Hon ville inte tänka på erbjudandet. Hon ville jobba i vårt team! Det gjorde mig glad. Nu är det bara en mäklare till jag ska ha för att nå min nöjdhet i personalantal. Jag är påväg att nå målet.
Viktigt att alla kan jobba bra tillsammans. Kunderna kräver ett proffsigt team!

Ikväll är det spinning, renskriva ett fint hus och läsa igenom två avtal innan de skickas till kund.
Sen är jag lite förtjust i Lotta på Liseberg, hon har alltid bra artister. Bingo hoppas jag över och gör små ingrepp i hemmet istället.
Sista Jazzen på onsdag. I Brantevik, SVT sa det minst 2 ggr imorse så på onsdag får jag kanske inte ens plats?

lördag 1 augusti 2009

Lappning! En underskattad aktivitet...

Vi har sedan en längre tid tillbaka varit aktiva med att "lappa" vilket innebär att vi genom att lämna ut information i brevlådorna får ut det budskapet som passar. Kan vara "vi har just sålt i Ert område" eller " Vi kommer ha visning i ditt kvarter på lördag" etc.
Många mäklare tycker inte det är ett mäklarjobb, att ta på sig jympaskorna och ge sig ut bland husen. Man kan ju låta andra göra det, min erfarenhet är att engagemanget till den enskilda kunden märks tydligt för vad som händer när man "lappar" är att man träffar människorna i kvarteret och pratar lite, mest om hus och det gillar vi ju....
Denna veckan har jag blivit 100% övertygad då vi fått in 4 hus p.g.a "lappning" Kan det bli enklare? Nix. Jag försöker komma ihåg att fråga våra kunder varför de har valt oss som tänkbar mäklare och ofta är svaret att de har hört genom vänner att de är mycket nöjda, eller att vi sålt till de tidigare eller lappning. Vill man sen inte ge sig ut i gympaskorna så kan man se till att det görs på annat sätt men risken är stor att det aldrig blir på annat sätt. Vi har det på agenda varje vecka. Var vi lappat vilken lappning är p.g etc. Den enskilda mäklaren har själv ansvar för detta.
Ibland går man över ån efter vatten. Lappar vi så finns det mycket vi skapar i denna "intagsform" Engagemang, närhet till kund, träning, frisk luft och billigt!

Jag har har träffat mina tre köpare idag på de tre husen jag hade öppen visning på! 89% säker iallafall. Det känns i magen när rätt kund kommer. De kan heller inte dölja det helt om det inte är en "blå" kund. Blåa kunder har inget aktivt känsloliv som syns för andra. De har känslor men behåller de för sig själv, är till ytan ointresserad och fåordiga. Till skillnad från en gul! Hej, detta huset vill jag köpa, hur skall jag göra för att få köpa det? Tycker huset är perfekt för mig. Yes, där satt den. Öppenheten är total, risken som finns vid en gul kunds öppenhet är att de kan tycka likadant om ett annat hus en timme senare. Då gäller det att vara "på" som mäklare.
Jag skriver detta med glimten i ögat men kan vi lära oss att nå kunden när de får vara i sitt "bästa läge" har vi enklare att få en bra kommunikation och det är det vi ska ha i våra möte, om vi är affärsmässiga och det är vi! 4 grupper finns, gul, röd, blå och grön. Man kan vara orange men man har oftast starkare tillhörighet i någon av grupperna. Detta är intressant och jag går på alla kurser där meningen är att förstå oss på kundgrupperna. Sen utvecklar det mig som människa också.